Är den ekonomiska krisen bakom oss?

Under våren har media fokuserat på den rådande krisen i ekonomin. Det har skrivits mycket om ökad arbetslöshet, lägre efterfrågan, räntesänkningar, deflation och börsfall . Under sommaren har emellertid tongångarna från prognosmakarna blivit alltmer positiva. Men vad säger de faktiska siffrorna? Har vi nått botten på lågkonjunkturen?

Sedan hösten 2008 befinner sig Sverige och resten av världen i en ekonomisk nedgång som har jämförts med den stora depressionen på 1930-talet. Många företag har märkt av en kraftigt minskad efterfrågan och har tvingats varsla eller säga upp anställda. Inflationen är negativ och den svenska bruttonationalprodukten var markant lägre under andra kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal 2008.

Företagen har fortfarande problem

De svenska företagen har det fortfarande svårt. Jämfört med juni förra året minskade den totala efterfråganvaror för svensk industri med drygt 20 procent. Konkurserna ökade med 38 procent i juli i år jämfört med samma månad 2008. Hårda tider för företagen leder till hårda tider på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten fortsätter att stiga och sysselsättningen minskar. Antalet nyanmälda platser på arbetsförmedlingen var i juli 35 procent färre än i juli 2008. Ungdomsarbetslösheten visar också på fortsatt höga nivåer och ligger kvar på nästan 30 procent. Den osäkra situationen på arbetsmarknaden har gjort att många dragit ned på konsumtionen och skjuter stora investeringar på framtiden.

Få inköp av nya bilar och hus

Nyregistreringen av personbilar och lastbilar sjönk från juli förra året med 14 respektive 34 procent. Många avstår ifrån att köpa nya bilar och tittar istället på begagnatmarknaden. Detta har lett till att marknaden för begagnade bilar blomstrar.

Den svaga konjunkturen märks också på fastighetsmarknaden. Där har omsättningen minskat med 30 procent på ett år och ligger nu på rekordlåga nivåer. Samtidigt ligger priserna i stort sett still.

Positivare tongångar hos privatpersoner och företag

Dock finns det ett antal indikatorer som tyder på att ekonomin är på väg att vända. En sådan är Konjunkturinstitutets barometerindikator, eller konjunkturbarometern som den också kallas. Indikatorn är en sammanställning av frågor som ställts till företag och privatpersoner om hur man ser på det ekonomiska läget och dess framtidsutsikter.

Under våren 2007 låg konjunkturindikatorn på sitt högsta värde sedan år 2000 men har sedan dess rasat nästintill oavbrutet. Sedan april i år har konjunkturbarometern dock stigit något varje månad. Indexet ligger emellertid fortfarande en god bit under medelvärdet. Vad den kontinuerliga stigningen i indikatorn visar är att även om vi inte är på grön kvist än så börjar människor ändå våga tro på en bättre ekonomisk utveckling. 

Konjunkturbarometern

100=normalvärde

 

Källa: Konjunkturinstitutet

Optimistiska inköpschefer och starkare krona

Inköpschefsindex är en annan intressant konjunkturindikator. Om inköpscheferna tror på bättre tider kommer de att köpa in mer varor och därmed ökar efterfrågan i ekonomin. Inköpschefsindexet bygger på intervjuer med 200 företag och pekade i senaste mätningen mot ljusare tider.

Även på börsen syns tecken på framtidstro och starkare förväntningar. Stockholmsbörsens OMXS-index har tagit igen hela nedgången sedan september 2008.

Likaså har den svenska kronan återhämtat sig till viss del. Kronan förlorade mycket i värde mot andra valutor under krisens inledningsskede men har sedan februari i år stärkts betydligt. Att kronan nu stärks är ett tecken på att förtroendet för den svenska ekonomin ökar igen. Det bör nämnas att kronans svaga ställning troligtvis har varit till hjälp för svenska exportföretag under lågkonjunkturen.

Ljuset i tunneln

Den ekonomiska verkligheten ser i många fall fortfarande dyster ut och det är ännu tidigt att säga att vi kommit ur krisen. Människors tilltro till den framtida ekonomin håller dock på att förbättras och inom ekonomi är förväntningar en del av verkligheten. När förväntningarna ökar ger detta positiva signaler om att konjunkturen håller på att vända. När dessa sedan realiseras i faktiska ekonomiska beslut är vändningen igång.

När vi i december summerar 2009 kan vi kanske fortfarande inte säga att vi är ur lågkonjunkturen. Men troligtvis kan vi se fram mot att konjunkturen blir allt bättre under nästa år. Det är mer än vad som kunde sägas vid förra nyårsfirandet.