Regional arbetskraftsinvandring
Senast uppdaterad: 2023-08-15
Nära 0,8 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige utgörs av arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES. Drygt var fjärde aktivt arbetstillstånd är utfärdat till IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare m.fl.
Hur många personer från länder utanför EUEU:/EESEES: som arbetar i de olika länen beror på vilka jobbmöjligheter som finns. Störst antal återfinns i regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Ser man ser till arbetskraftsinvandringen som andel av sysselsättningen så utgör den en mycket liten del, omkring 0,8 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige. Andelen är högst i Stockholms län men ligger även här på en mycket liten andel av den totala sysselsättningen i länet, drygt en procent. Andelen arbetskraftsinvandrare är som lägst i Jämtlands län, där omkring två promille av alla sysselsatta är arbetskraftsinvandrare från utanför EUEU:/EESEES:.
Inom EUEU:/EESEES: råder fri rörlighet på arbetsmarknadenarbetsmarknaden: men personer från länder utanför EUEU:/EESEES: behöver ett arbetstillstånd för att få jobba i Sverige. För att ett arbetstillstånd ska beviljas måste den sökande redan ha ett jobberbjudande i Sverige och arbetsgivaren måste kunna erbjuda en lönlön: som minst ligger i linje med kollektivavtalkollektivavtal: eller praxis i branschen. Arbetsgivaren måste först också utlysa jobbet på den europeiska arbetsmarknadenarbetsmarknaden: innan personal kan sökas från länder utanför EUEU:/EESEES:. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för att få arbetstillstånd här .
I augusti 2023 var 59 156 arbetstillstånd giltiga. Av dem var cirka 20 procent utfärdade till mjukvaru- och systemutvecklare m.fl. Utöver dessa var yrken inom restaurangbranschen vanligt förekommande. Vilken månad statistiken är framtagen kan påverka utfallet. Framförallt påverkas säsongsberoende yrken såsom bärplockare. I tabellen nedanför kan du se vilka yrken som lockar flest utländska talanger till Sverige.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.