Ekonomifakta

Betalningssystemet RIX

Senast uppdaterad: 2024-10-01

Det centrala betalningssystemet i Sverige heter RIX och tillhandahålls av Riksbanken. Banker och andra finansiella institut deltar i RIX för att göra betalningar mellan varandra.

Loading

RIX är ett betalningssystem som tillhandahålls av RiksbankenRiksbanken:, och används för att avveckla eller överföra stora summor pengarpengar: mellan banker och andra finansiella företagföretag:. Det är en viktig del av Sveriges finansiella infrastrukturinfrastruktur:. Banker, clearinghus, RiksgäldenRiksgälden: och andra finansiella aktörer som har betydande betalningsflöden deltar i RIX.

Alla betalningar mellan banker och andra finansiella företagföretag: avvecklas. Avveckling innebär att en betalning genomförs så att pengarna överförs från betalarens till mottagarens konto. I banker och finansiella system sker avveckling via ett centralt betalningssystem, som RIX i Sverige. RIX erbjuder två typer av avvecklingstjänster: en för mindre, omedelbara betalningar som swishbetalningar (RIX-INST) och en för alla övriga transaktioner (RIX-RTGS). Enligt RiksbankenRiksbanken: hanteras dagligen cirka 20 000 betalningar i RIX-RTGS, till ett totalt värde av ungefär 550 miljarder kronor Det motsvarar ungefär tio procent av Sveriges BNPBNP:. Medelvärdet på en betalning som avvecklas via RIX-RTGS är ungefär 20 miljoner kronor. Medelvärdet på en betalning som avvecklas via RIX-INST avsevärt lägre, däremot är antalet transaktioner betydligt fler. Läs mer här.

RiksbankenRiksbanken: fungerar som bankernas bank och är knutpunkten i betalningssystemet. Som centralbankcentralbank: kan RiksbankenRiksbanken: låna ut pengarpengar: till bankerna under dagen, vilket syftar till att säkerställa att betalningarna flyter smidigt och effektivt. Det kallas också för att RiksbankenRiksbanken: tillför likviditetlikviditet: till systemet. Under hösten 2008, då den globala finanskrisen bröt ut, vidtog RiksbankenRiksbanken: och många andra centralbanker flera åtgärder för att öka likviditeten i finansiella systemet. Det handlade bland annat om fler möjligheter för banker och andra institut att låna pengarpengar: hos RiksbankenRiksbanken: samt särskilda lån till enskilda banker. Det här bidrog också till att mängden kronor som omsattes i RIX-RTGS ökade kraftigt under den perioden.

Senast uppdaterad: 2024-10-01

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Finansiell ekonomi