Vad är pengar?
Senast uppdaterad: 2025-01-30
Pengar förknippas vanligtvis med fysiska pengar, i form av sedlar och mynt, men faktum är att kontanter endast utgör liten del av alla pengar som är i omlopp i samhället, drygt en procent. Den allra största delen av pengarna som är i omlopp är digitala, det vill säga pengar som finns på bankkonton och kan användas för betalningar.
PengarPengar: har framförallt tre funktioner:
- Att fungera som ett betalningsmedel
- Att fungera som en räkneenhet (i Sveriges fall kronor)
- Fungera som värdebevarare, vilket innebär att pengarna går att spara och använda i framtiden.
Det finns inget mål för hur mycket pengarpengar: som ska finnas i samhället. Mängden kontanter bestäms i stället av hur mycket pengarpengar: som efterfrågas. Det kan röra sig om konsumenter som vill långa pengarpengar: till att köpa bostad eller butiker som vill ha en viss mängd pengarpengar: i sin kassa. EfterfråganEfterfrågan: på pengarpengar: styrs i sin tur av hur mycket det kostar att låna pengarpengar: – det vill säga av räntan. I Sverige har vi ett inflationsmålinflationsmål: på två procent för att bevara penningvärdets stabilitet. För att uppnå detta mål justerar RiksbankenRiksbanken: styrräntan, vilket innebär att de höjer eller sänker räntan. Så genom att ändra räntan påverkar RiksbankenRiksbanken: efterfråganefterfrågan: på pengarpengar: i ekonomin. En högre räntaränta: minskar generellt sett efterfråganefterfrågan: på pengarpengar:, medan en lägre räntaränta: ökar den.
Det finns två typer av pengarpengar:: centralbankspengar och affärsbankspengar:
- Centralbankspengar skapas och ges ut av RiksbankenRiksbanken:. Dessa består dels av fysiska pengarpengar:, alltså sedlar och mynt, dels av digitala pengarpengar: som finns på bankernas konton i betalningssystemet RIX, som både ägs och drivs av RiksbankenRiksbanken:. RiksbankenRiksbanken: skapar centralbankspengar genom att ge ut sedlar och mynt samt genom att låna ut digitala kronor till affärsbankerna via RIX.
- Affärsbankspengar skapas av bankerna. När en bank lånar ut pengarpengar:, exempelvis till bostadsköp, får kunden en skuld till banken motsvarande storleken på lånet. Samtidigt sätter banken in pengarpengar: motsvarande det lånade beloppet på kundens konto som kunden i sin tur använder för att betala bostaden med. På så sätt skapar det nya lånet nya pengarpengar: i systemet och penningmängden ökar. På motsvarande vis minskar penningmängden när kunder betalar tillbaka sina lån till banken. Även om de ligger i bankernas intresse att öka sin utlåning för att på så vis öka sina ränteintäkter, så kan de inte låna ut obegränsat med pengarpengar:. Tvärtom, bankernas verksamheter, däribland hur mycket pengarpengar: de kan låna ut, begränsas av lagar och regler.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.