Ekonomifakta

Företagande

I den här sektionen presenteras fakta och statistik om företagande

Antal företag i Sverige

Inom det svenska näringslivetnäringslivet: finns det cirka 1 200 000 företagföretag:. Företagen är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxttillväxt: i en ekonomi.

Över tiden har antalet företagföretag: ökat, men exakt hur många företagföretag: som finns i det svenska näringslivetnäringslivet: är inte alltid helt lätt att veta. Det handlar till stor del om vad man räknar som ett företagföretag:.

Läs mer om antalet företag i Sverige

Företag per bransch

Två tredjedelar av företagen i Sverige är verksamma inom tjänstesektorn. Under det senaste århundradet har det skett flera strukturomvandlingar och Sverige har gått från en branschstruktur med en jordbruksekonomi till en tjänsteekonomi.

Läs mer om fördelningen av företag per bransch
Loading

Nystartade företag i Sverige

Under 2023 startades 66 228 företagföretag: i Sverige. Det var en minskning jämfört med föregående år. Sedan 2010 har det startats runt 70 000 företagföretag: per år.

Läs mer om nystartade företag

Företagens överlevnadsgrad - internationellt

Av de Svenska företag som startades 2018 var 88,4 procent fortfarande verksamma efter två år. Jämfört med andra europeiska länder är överlevnadsgraden hög.

Diagrammet visar företagens överlevnadsgrad för ett antal länder. Överlevnadsgraden är den andel av de nystartade företagen ett visst år som fortfarande är verksamma efter två år. Variabeln visar hur det går för nystartade företagföretag: i olika länder.

Läs mer om företagens överlevnadsgrad

88,4%

85,0%

79,9%

74,7%

70,5%

Sverige

Nederländerna

Irland

Österrike

Finland

Offentlig sektor

Den offentliga sektorn inkluderar många samhällstjänster såsom samhällsskydd, polis, pensioner, avfallshantering, arbetslöshetsersättning, fritidsverksamhet och infrastrukturinfrastruktur:. Men, de största sektorerna är vård, skola och omsorg och det utgör den sektor som brukar kallas den offentliga välfärden. Under de senaste två decennierna har denna sektor öppnats upp och det har blivit vanligare att kommunerna och landstingen köper verksamhet från andra utförare.

Läs mer om sysselsatta inom välfärdssektorn