Kvinnliga chefer i Sverige - då, nu och i framtiden
Publicerad: 2009-10-01
Jämställdhetsdebatten är en återkommande diskussion, inte minst när det gäller kvinnliga chefer. Men hur ser det egentligen ut i Sverige? En jämförelse mellan 1985 och 2007 visar att det blir mer jämställt även om det går väldigt långsamt. Jämförelsen visar också att högst andel kvinnliga chefer finns bland de yngre kvinnorna samt att olika chefsgrupper visar på olika trender.
År 2007 fanns det drygt 66 000 kvinnliga chefer i åldrarna 25-64 år i Sverige, knappt 30 procent av det totala antalet chefer. Om man jämför detta med år 1985 så var andelen kvinnliga chefer i Sverige 27 procent. Ur ett jämställdhetsperspektiv är detta dyster läsning, inte mycket har hänt under de senaste 22 åren.
Olika chefsgrupper visar på olika trender
Begreppet chef inkluderar här fyra olika chefsgrupper där både privat och offentlig sektor ingår. Notera dock att högre ämbetsmän, politiker eller chefer i ideella organisationer inte är inkluderade.
Tabell över utvecklingen för olika chefsgrupper
Källa: SCB
*Egenföretagare och företag med enbart en anställd är inte medräknat.
År 1985 var hälften av alla chefer, kvinnliga och manliga, chefer för mindre företag och enheter. Resterande hälft delades relativt lika mellan de tre andra chefsgrupperna. Andelen kvinnliga chefer varierade dock i dessa grupper, allt från sex procent i gruppen verkställande direktörer till 35 procent i gruppen drifts- och verksamhetschefer.
Vad gäller utvecklingen i de olika chefsgrupperna så är den största förändringen att chefsgruppen chefer för särskilda funktioner har ökat markant. År 1985 så var det bara 17 procent av alla chefer som ingick i chefsgruppen chefer för särskilda funktioner. År 2007 så ingår 31 procent av alla chefer i den chefsgruppen. Detta innebär att tillväxttakten har varit betydligt högre i denna chefsgrupp än i de andra chefsgrupperna. I denna grupp inkluderas ekonomichefer, administrativa chefer, personalchefer, inköps- och distributionschefer och IT-chefer för att nämna några. Här har också kvinnor ökat sin närvaro betydligt. Andelen kvinnliga chefer har dubblats till 30 procent. Detta beror i hög grad på en ökad jämställdhet inom utbildningar inriktad mot dessa yrken.
Mer jämställt bland yngre chefer
Lite positivare blir det om man jämför utvecklingen av andelen kvinnliga chefer per åldersgrupp. Det har blivit mer jämställt i nästan alla åldersgrupper. De yngre kvinnorna har dock lyckats bättre än sina äldre motsvarigheter. Ökningen har varit störst för kvinnor i åldrarna 25-39. Där har andelen kvinnliga chefer ökat med fem procentenheter. I åldrarna 50-64 år har det däremot enbart skett en marginell ökning.
Andelen kvinnor i chefsposition av totala antalet chefer i Sverige

Källa: SCB
Diagrammet ovan illustrerar ett tydligt trendbrott mellan jämförelseåren 1985 och 2007. 1985 minskade andelen kvinnliga chefer i åldrarna 30-39 år men ökade igen efter 40 år. En naturlig förklaring till detta skulle kunna vara att kvinnor mellan 30-40 år bildar familj. År 2007 är mönstret något annorlunda där andelen kvinnliga chefer minskar kontinuerligt med åldern. Andelen kvinnliga chefer under ’starta familj’-åldern är dock högre 2007 än 1985. Detta tyder på att fler kvinnor har en chefsposition och kanske också behåller sin chefsposition under bildandet av en familj alternativt väljer att inte bilda familj.
Alla chefsgrupper visar på en minskande andel kvinnliga chefer när åldern ökar. Det kan vara generationsskiften som förklarar detta.
Ett rimligt antagande är att det har varit svårare för kvinnliga 20-talister, som år 1985 var 56-65 år, än 40-talister, som år 1985 var 36-45 år, att få tillgång till en chefsposition, och sedan ännu enklare för 80-talisterna.
Detta kan bero på att tillgången till utbildning och utbildningsnivån har ökat. Den yngre generationen har utbildat sig mer än den äldre. Detta har gett yngre män och kvinnor en kompetensmässig fördel i konkurrens om chefspositionerna.
Utvecklingen för generationer över tiden
Siffrorna över andelen kvinnliga chefer uppdelat i åldersgrupper ger möjlighet till ytterligare ett intressant perspektiv. Vi kan nämligen jämföra hur andelen kvinnliga chefer för samma generation förändrats över tiden även om det kan bli lite krångligare att hänga med bland siffrorna.
1985 var de senare 50-talisterna i åldrarna 25-29 år, andelen kvinnliga chefer var då totalt 34 procent. 22 år senare, år 2007, är 50-talisterna 47-51 år. År 2007 var andelen kvinnliga chefer för åldersgruppen 45-49 år 29 procent. För 50-talisterna så har alltså andelen kvinnliga chefer minskat med fem procentenheter över åren.
Sakta leder också någonstans
För att kunna säga något mer om hur generationsskiften påverkar andelen kvinnliga chefer så behöver vi siffror för ytterligare en generation att följa. Just nu finns det inte tillförlitlig statistik för detta. Det kommer dock att bli intressant att följa utvecklingen av till exempel 80-talisterna som är 25-29 år nu. Än så länge går det bara att konstatera att det blir mer jämställt bland chefspositioner i Sverige. Men det går väldigt sakta.
Not: Definition av chef inkluderar grupperna 121, 122, 123 och 131 enligt SCB:s yrkesklassificering SSYK3. Chefer inom både offentlig och privat sektor är inkluderade, däremot är inte högre ämbetsmän, politiker, egenföretagare och chefer för ideella organisationer inkluderade här. Notera också att SCB använde en annorlunda yrkesklassificeringssystem 1985, FoB85. Fel i statistiken kan inträffa vid översättandet av FoB85 till SSYK3.
Läs mer:
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.