Växthusgaser från konsumtion
Senast uppdaterad: 2025-02-04
Under 2022 uppgick Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser till 87,88 miljoner ton. 64 procent av avsläppen från svensk konsumtion uppstår i andra länder. Sedan 2008 till 2021 har utsläppen minskat med 20 procent.
Under 2021 uppgick Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaserväxthusgaser: till 87,88 miljoner ton. De konsumtionsbaserade utsläppen omfattar både inhemska utsläpp i Sverige och utsläpp som uppstår i andra länder till följd av svensk konsumtion. Utsläppen har minskat med 20 procent sedan 2008. Att utsläppen inte har ökat kan bero på tre saker. Dels att vi importerar mindre från länder med hög utsläppsintensitet, att andra länder sänkt sin utsläppsintensitet eller att Sveriges utsläppsintensitet har sjunkit.
Under 2017 blev den konsumtionsbaserade statistiken en del av Sveriges officiella statistik. Samtidigt gjordes relativt stora revideringar av tidigare publicerad data. Mest påverkades siffrorna för utsläpp i andra länder under år 2012 och 2016. I genomsnitt minskade utsläppen i den nya statistiken med över 20 procent jämfört med tidigare data. Även under 2019 genomfördes revideringar.
I en modell för att beräkna konsumtionsbaserade utsläpp, PRINCE, finns data för år 2014 som visar i vilka länder som utsläppen från vår inhemska konsumtion uppstår. Störst är utsläppen av växthusgaserväxthusgaser: i Ryssland, Kina och Tyskland. Under 2014 var importen av varorvaror: från Tyskland ungefär fyra gånger så hög som från Ryssland såväl som Kina. Trots detta orsakade importen från Ryssland 3,7 gånger högre utsläpp jämfört med importen från Tyskland. Importen från Kina orsakade nästan dubbelt så stora utsläpp som den tyska. Att utsläppen är högre fast att importen är lägre beror dels på vilka varorvaror: som importeras men också på hur ländernas utsläppsintensitet ser ut.
En fördel med att mäta konsumtionsbaserade utsläpp, jämfört med nationella utsläpp, är att de ger en bättre bild av hur stora utsläppen den slutgiltiga konsumtionen ger upphov till och var i världen utsläppen sker. En nackdel är att renare produktion inom vår egna exportsektor inte syns i dessa siffror. Du kan läsa mer om de olika sätten att mäta utsläppen här .
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.