Ekonomifakta

Snabb-Inflation

1,2Snabb-KPIF

sep-24

Senast uppdaterad: 2024-10-08

Snabb-KPI är ett snabbestimat för den samlade inflationen som publiceras fem arbetsdagar innan vanliga publicering av KPI. Mer detaljerade index med prisutveckling per produktgrupp publiceras i samband med ordinarie KPI.

Loading

Publicering av en preliminär snabbindikator för inflationen sker exempelvis i EuroEuro:-området. I Euroområden redovisas Flash-HIKP i övergången till varje månad medan ordinarie siffror redovisas i mitten av månaden. SCBSCB::s snabbestimat publiceras ungefär en vecka efter månadsskiftet.

Snabb-KPISnabb-KPI: tas fram utifrån preliminära data som SCBSCB: sedan granskar. I den granskningsprocessen kan mindre fel upptäckas och korrigeras innan slutliga KPIKPI: kan publiceras. Enligt SCBSCB: förväntas Snabb-KPISnabb-KPI: i genomsnitt avvika med en hundradels procentenhet från ordinarie KPIKPI:. Avvikelserna kan variera i storlek mellan månaderna.

Sedan inflationschocken år 2022 har behovet av snabbare inflationsstatistik ökat, och efterfråganefterfrågan: har varit särskilt stor bland journalister och statistikanvändare. Under hösten 2023 har SCBSCB: utforskat möjligheterna till att publicera ett Snabb-KPISnabb-KPI:. Enligt svensk standard sker uträkning av KPIKPI: med prisdata för de tre mellersta veckorna i månaden. För priser som varierar mycket över en månad, exempelvis drivmedel, används normalt prisdata för hela kalendermånaden som underlag. För att inte ändra insamlings- eller beräkningsmetod har SCBSCB: valt att i stället publicera den preliminära sammanställningen. På så sätt tar SCBSCB: fram ett kostnadseffektivt och kvalitetssäkert Snabb-KPISnabb-KPI:.

Du kan läsa SCBSCB::s PM om Snabb-KPISnabb-KPI: här

Läs också
Loading

Inflation

Inflationen enligt KPIF uppgick till 1,2 procent i augusti. KPIF exklusive energi var oförändrad på 2,2 procent i augusti. Inflationsförväntningarna för KPIF är 1,7 procent om ett år.

Senast uppdaterad: 2024-10-08

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi