Ekonomifakta

Nationalekonomisk teori

I den här sektionen presenteras nationalekonomisk teori

Mikroekonomi

Mikroekonomi är en del av nationalekonomin som undersöker hur individuella aktörer, som hushåll och företag, beter sig och fattar beslut, samt hur dessa beslut påverkar marknaderna för varor och tjänster. Det innefattar analyser av hur priser sätts, hur resurser distribueras och hur olika marknadsstrukturer påverkar ekonomisk effektivitet och välstånd.

Utbud och efterfrågan

Utbud och efterfrågan är två begrepp som används flitigt för att förstå hur en ekonomi fungerar. För att förstå begreppen brukar de vanligtvis illustreras genom en fri marknad med konsumenter och producenter, eller köpare och säljare.

Läs mer om utbud och efterfrågan

Nyttomaximering

Hur fungerar nyttomaximering? För att teoretiskt sett förstå hur en konsument gör det optimala valet, nyttjas i många fall indifferenskurva och budgetrestriktion inom nationalekonomi. En indifferenskurva visar vilken preferens en konsument har mellan två varor, och budgetrestriktionen visar helt enkelt budgeten för konsumenten.

Läs mer om nyttomaximering

.

Makroekonomi

Makroekonomi är en del av nationalekonomin som studerar ekonomin som helhet, inklusive storskaliga ekonomiska fenomen som BNP, arbetslöshet, inflation och ekonomisk tillväxt.

Välfärdsmått

Ett välfärdsmått beskriver människors levnadsförhållande, alltså hur bra vi har det. Goda levnadsförhållande kan handla om fysiskt och psykiskt välmående, ekonomi, trygghet, frihet samt tillgången till vård och utbildning.

Läs mer om välfärdsmått
  • BNP är det vanligaste måttet. BNP står för bruttonationalprodukt och mäter värdet på alla varor och tjänster som produceras inom ett land under ett år. Man skulle kunna se det som ett mått på hur rikt ett land är. 
  • GINI-koefficienten är ett värde mellan 0 och 1 (eller 0 och 100 %) som visar fördelningen av pengar i landet.
  • HDI står för ’human development index’, eller på svenska ’index för mänsklig utveckling’.

Handelsteori

Handelsteori är en del av nationalekonomin som studerar hur och varför länder handlar med varandra, samt effekterna av internationell handel på ekonomisk välfärd och fördelning av resurser. Fokus ligger på att förstå de principer och mekanismer som driver handel mellan nationer.

.

Heckscher-Ohlin-modellen

Heckscher-Ohlin-modellen är en ekonomisk teori som förklarar internationell handel utifrån skillnader i produktionsfaktorer mellan länder. Den utvecklades av Eli Heckscher och Bertil Ohlin och bygger på antagandet att länder skiljer sig i tillgången på produktionsfaktorer som arbetskraft, kapital och naturresurser. 

Läs mer om Heckscher-Ohlin-modellen

.

Finansiell ekonomi

Finansiell ekonomi är en del av nationalekonomin som studerar hur individer, företag och regeringar hanterar finansiella resurser och risker. Fokus ligger på att förstå hur finansiella marknader fungerar, hur tillgångar prissätts och hur finansiella beslut fattas.

Sparformer

Sparandet är en av de viktigaste investeringarna som man kan göra. Hur och var du väljer att placera dina besparingar är därför ett viktigt beslut.

I diagrammet ses andelen kvinnliga aktieägare.

Läs mer om sparformer