Ekonomifakta

Grundavdraget

Senast uppdaterad: 2024-10-07

Grundavdraget är ett avdrag på den beskattningsbara inkomsten i Sverige. Grundavdraget syftar till att minska skatten för privatpersoner, särskilt för de med låga inkomster. Under 2024 ökar grundavdraget för samtliga månadsinkomster upp till 155 000 kronor. Vid månadsinkomster över 178 000 kronor minskar sedan grundavdraget.

Loading

Grundavdraget är ett avdrag på den beskattningsbara inkomsten i Sverige, vilket innebär att en del av din inkomstinkomst: inte beskattas. Det syftar till att minska skatten för privatpersoner, särskilt för de med låga inkomster. Storleken på grundavdraget beror på din totala inkomstinkomst: och ökar detso lägre inkomstinkomst: du har, men det finns ett maximalt avdrag. År 2024 ökar grundavdraget för samtliga månadsinkomster upp till 155 000 kronor. Vid månadsinkomster över 178 000 kronor minskar sedan grundavdraget. Detta gör att personer med låga inkomster betalar mindre i skatt, och personer med riktigt låga inkomster kan helt slippa betala inkomstskatt. Storleken på grundavdraget grundar sig på den förvärvsinkomsten en person har men också på prisbasbeloppet. Storleken på prisbasbeloppet justeras efter inflationen vilket gör att även den allmänna prisnivån kan påverka storleken på grundavdraget.

Grundavdragets historia

Grundavdraget infördes formellt 1971 som en del av en större skattereform och blev en central komponent i det progressiva inkomstskattesystemet. Avdraget syftade till att säkerställa att alla medborgare skulle få behålla en grundläggande del av sin inkomstinkomst: skattefri, för att täcka sina basala levnadsomkostnader. På så sätt blev skattesystemet mer rättvist genom att de med lägre inkomster betalade proportionellt mindre skatt än höginkomsttagare.

Senast uppdaterad: 2024-10-07

av Simon Torstensson

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Skatt