Skatteintäkter per inkomstgrupp
Senast uppdaterad: 2025-04-24
Olika inkomstgrupper betalar olika mycket i skatt. Personer med inkomster över 800 tusen kronor per år bidrar med 24 procent av skatteinbetalningarna. Samtidigt utgör de 4 procent av skattebetalarna. Motsvarande för de personer med inkomster under 199 tusen kronor per år är 12 procent av skatteinbetalningarna och 73 procent av skattebetalarna.
Ungefär 60 procent av de totala skatteintäkterna kommer från skatt på arbeteskatt på arbete:, framför allt inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Det är däremot stor skillnad i hur mycket olika individer betalar i skatt. De personer som har högst årliga inkomster motsvarar ungefär 2 procent av det totala antalet skattebetalare, men står samtidigt för ungefär 16 procent av den totala slutliga skatten.
I de här beräkningarna definieras skatt som summan av de skatter vi själva deklarerar för. Det handlar primärt om kommunal och statlig inkomstskatt, kapitalskattkapitalskatt: samt kommunal fastighetsavgift. Från detta dras olika skattereduktioner, som exempelvis jobbskatteavdrag och ROT/RUT.
Anledningen till varför en inkomstgrupp betalar mer än övriga beror på att Sverige har ett progressivt skattesystem. Ett progressivt skattesystem innebär att marginalskattenmarginalskatten: stiger gradvis med inkomsten. MarginalskattenMarginalskatten: visar hur stor andel av den sista intjänade kronan som går till skatt. Det kan också uttryckas som skatten på en löneökning. När ett skattesystem är progressivt finns det inte bara en marginalskattmarginalskatt: utan flera beroende på hur hög inkomsten är.
Marginalskatt i Sverige och internationellt
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.