Utbildning och forskning
I den här sektionen presenteras fakta och statistik om utbildning och forskning
Gymnasieutbildade - internationellt
Utbildningsnivån ligger generellt högt inom OECDOECD:. År 2023 hade drygt 81 procent av alla personer mellan 25 och 64 år inom OECDOECD: minst en gymnasieutbildning. Sverige ligger en bit över snittet i samma åldersspann, nästan 86 procent har minst gymnasieutbildning.
Stapeldiagrammet visar andelen av befolkningen, 25-64 år, med gymnasieutbildning i ett antal länder samt genomsnittet inom OECDOECD:.
Läs mer om gymnasieutbildade - internationellt92,0%
89,0%
85,6%
82,2%
81,2%
USA
Finland
Sverige
Danmark
OECDOECD:
Studieresultat - grundskolan
123 000 elever gick ut grundskolan våren 2024. 28 procent av dessa elev hade inte uppnått kunskapsmålen i ett eller flera ämnen och saknade därmed fullständiga betyg från grundskolan.
Läs mer om studieresultat i grundskolanUtbildningskostnader - internationellt
Sverige satsar mycket på utbildningutbildning: och har högre utbildningskostnader än genomsnittet för OECDOECD: i förhållande till BNPBNP:. Rikare länder har ofta möjlighet att investera mer i utbildningsväsendet än fattigare länder.
Läs mer om utbildningskostnader - internationelltForskning och utveckling
Under år 2023 uppgick de totala utgifterna för svensk forskning och utveckling, FoUFoU:, till 224 miljarder kronor. Detta motsvarar drygt 3,55 procent av Sveriges BNPBNP: vilket vid en internationell jämförelse är mycket resurser. Över 70 procent av Sveriges FoUFoU: finansieras och bedrivs av företagen.
Läs mer om forskning och utvecklingSE OCKSÅ
Läs mer om utbildning och forskning på dessa faktasidor
- Utbildning och forskning2024-10-10
Lärarlöner - internationellt
Lärare i Sverige har bland de högre ingångslönerna i OECD. Däremot är löneutvecklingen sämre. Högst ingångslöner har lärare i Luxemburg och Tyskland. Starkast löneutveckling har lärare i Colombia och Sydkorea.
- Utbildning och forskning2024-09-16
Forskarutbildade i Sverige
Det blir allt vanligare att ta en forskarexamen i Sverige. År 2023 hade drygt 1,1 procent av befolkningen äldre än 25 år genomgått en forskarutbildning. Det är mer än en fördubbling jämfört med nivåerna vid 90-talets början.
- Utbildning och forskning2025-01-09
Patent och immaterialrätter
För att främja forskning och utveckling samt skydda de innovationer som utvecklas är det viktigt att det finns bra nationella system och internationella överenskommelser kring rättigheter och användning av nya uppfinningar, design och varumärken.