Ekonomifakta

Elfakta Artiklar och faktasidor

Mer el behövs i framtiden

Publicerad: 2022-07-10

Svensk el är till 99 procent fossilfri, men så bra ser det inte ut i övriga Europa. Om Sverige ska klara klimatomställningen måste produktionen av el utökas kraftigt till 2050 enligt många bedömare.

Efterfrågan på el kommer att öka

Elpriset har länge varit lågt och stabilt i Sverige. Vi har dessutom en mycket låg andel av elproduktionen som kommer från fossila bränslenfossila bränslen:, bara ca 1 procent jämfört med 30 procent för EU som helhet . Det har gjort Sverige till en attraktiv plats för industrier som kräver mycket el, vilket också bidrar till lägre utsläpp i världen som helhet eftersom vår produktion är relativt klimatvänlig.

Det senaste året har dock elpriserna skenat iväg , speciellt i södra delarna av landet, och de har dessutom börjat variera mycket. El har plötsligt blivit en märkbar kostnadspost för många hushåll. Samtidigt har världens länder i Parisavtalet enats om att försöka bromsa klimatförändringarna så att den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grader (jämfört med förindustriell nivå). Sverige har ett klimatmål om noll nettoutsläpp av växthusgaserväxthusgaser: år 2045. En viktig del i att uppnå det är förstås att ställa om energisystemen från fossila bränslenfossila bränslen: till klimatneutrala. I framtiden kommer till exempel bilar att drivas av el istället för med bensin och diesel. För industrin innebär det att produktionen måste ställas om för att minska koldioxidutsläppen, vilket ofta innebär ett ökat behov av el. Sammantaget är det alltså rimligt att anta att efterfråganefterfrågan: på el kommer att fortsätta öka i framtiden.

Elproduktionen måste öka för att vi ska klara klimatomställningen

En naturlig fråga blir då om utbudet också kan utökas i framtiden? I tabellen nedan visas scenarier om behovet av el 2050 från Energimyndigheten, Svenska KraftnätSvenska Kraftnät:, Energiföretagen och Svenskt Näringsliv. I de fall det finns flera scenarion visas det högsta. Som framgår av tabellen kan elbehovet komma att fördubblas de närmaste decennierna.

Loading

Det är svårt att uppskatta behovet av el i framtiden eftersom det beror på hur den tekniska utvecklingen ser ut, hur mycket vi lyckas effektivisera elanvändningen och hur priserna utvecklas. Om efterfråganefterfrågan: stiger och utbudet inte hänger med blir priset förmodligen högre. Utvecklingen beror också på i vilken grad svenska företagföretag: lyckas med klimatomställningen så att industrin elektrifieras. Ifall de gör det kan de exportera klimatneutrala produkter. Eftersom svensk elproduktionelproduktion: kommer att vara helt förnybar innebär det ett större bidragbidrag: till att minska de totala utsläppen av växthusgaserväxthusgaser: globalt sett.

Det kommer att behövas många olika kraftslag i framtiden

Med tanke på att en stor andel av dagens elproduktionelproduktion: kommer från kärnkraftkärnkraft: skulle det vara en mycket stor utmaning att både utöka produktionen så mycket som antas i de högsta scenarierna och samtidigt ersätta kärnkraften. Som framgår av diagrammet nedan har elproduktionen legat nära dagens nivåer i stort sett sedan kärnkraften byggdes ut på 1970-talet.

Loading

Det troliga är att vi, precis som idag, kommer att behöva en mix av olika typer av produktion av el i framtiden. Nedan presenteras några fördelar och utmaningar med de olika alternativen.

Svenska kraftnätSvenska kraftnät: konstaterar att ”Vad som kommer att avgöra vilken produktion som sker är i slutändan kostnader, teknisk utveckling, politiska beslut och folklig opinion. Som två exempel på detta kan nämnas det kraftiga folkliga motstånd i Norge som bromsat utbyggnaden av landbaserad vindkraft och den tyska regeringens beslut att avveckla samtliga kärnkraftverk efter haveriet i japanska reaktorn Fukushima.” (länk)

Utöver att utöka produktionen behöver också överföringskapaciteten förbättras. Det svenska elnätet består av fyra olika elområden, mellan vilka det finns begränsade överföringsmöjligheter i dagsläget. Du kan läsa mer om det här.

av Hanna Armelius

Publicerad: 2022-07-10

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Elfakta