Ekonomifakta

Arbetskraften

Senast uppdaterad: 2025-02-17

Sverige har ett högt arbetskraftsdeltagandearbetskraftsdeltagande:. Enligt säsongsrensade och utjämnade siffror uppgick arbetskraften i januari till 5 740 860 personer. Av dessa var 91,2 procent sysselsatta och 8,8 arbetslösa. Säsongsrensat och utjämnat uppgick arbetskraftstalet till 75,4 vilket är något högre än i december.

Loading

Arbetskraften består av alla personer mellan 15 och 74 år som antingen är sysselsatta eller aktivt söker arbete. Ungefär tre fjärdedelar av Sveriges befolkningen i åldersgruppen 15–74 år ingår arbetskraften. Av dessa är drygt 90 procent sysselsatta och knappa tio procent arbetslösa.

Arbetskraften varierar normalt på kort siktkort sikt: och är som störst under sommaren. Det beror bland annat på att det under sommaren anställs fler semestervikarier. Vid jämförelser från en månad till en annan ger den säsongsrensade trenden därför en bättre överblick.

Under de senaste 20 åren har arbetskraftsdeltagandet ökat stadigt, med ungefär fem procentenheter. Under pandemin minskade arbetskraften tillfälligt. Statliga stödåtgärder, som korttidsarbete, bidrog dock till att arbetskraften återhämtade sig snabbt. Många valde att byta branschbransch: eller vidareutbilda sig, vilket förändrade arbetskraftens sammansättning och kompetenskompetens:. Förändringarna av arbetskraftens struktur är dock inte unikt för pandemiåren. Tvärtom, arbetsmarknadenarbetsmarknaden: är under ständig förändring, bland annat till följd av teknisk utveckling. Läs mer här.

Senast uppdaterad: 2025-02-17

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Arbetsmarknad