Ekonomifakta

Sysselsättningsgrad

67,1Procent

jan-25

Senast uppdaterad: 2025-02-17

I december hade 67,1 procent av befolkningen mellan 15-74 år sysselsättningsysselsättning:. I säsongsrensade och utjämnade siffror låg andelen på 68,7 procent, vilket är i linje med föregående månad.

Loading

Sysselsättningsgraden visar hur stor andel av befolkningen som är sysselsatt. I internationella jämförelser används oftast åldersgruppen 15-74 år, vilket också är gruppen som visas i diagrammet här ovanför.

Coronapandemins effekter på sysselsättningstalen syns tydligt i tidserien här ovanför. Effekterna mildras dock av att anställda som delvis sänkt sin arbetstid via systemet för korttidspermittering fortfarande räknas som sysselsatta i statistiken.

Sedan finanskrisen har sysselsättningsgraden visat en uppåtgående trendtrend:. Under 2024 var 69,4 procent av befolkningen 15-74 år sysselsatt, vilket är högre än tidigare år.

Andelen sysselsatta varierar normalt på kort siktkort sikt: och i månadsserien ser man tydligt att sysselsättningsgraden är som högst i juli varje år. Det beror bland annat på att det under sommaren anställs fler semestervikarier. Vid jämförelser från en månad till en annan ger den säsongsrensade trenden därför en bättre överblick.

Sysselsättningsgraden i åldersgruppen 15-74 år lägre än i åldersgruppen 16-64 år. Det beror på att åldersgruppen 15-74 år innehåller fler pensionärer och fler studerande. Läs mer om detta här.

För gruppen 16-64 år ökade sysselsättningsgraden under 70-talet i och med att allt fler kvinnor började arbeta . Sysselsättningsgraden fortsatte att stiga stadigt fram till år 1990 med den hittills högsta nivån, för att sedan drastiskt falla från drygt 83 procent till knappt 72 procent på endast fyra år. En förklaring till fallet är att konjunkturnedgången under 90-talskrisen ledde till högre arbetslöshet , men också att andelen som valde att utbilda sig ökade.

Senast uppdaterad: 2025-02-17

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Arbetsmarknad