Ekonomifakta

Elfakta Artiklar och faktasidor

Hur hårda krav klarar Sverige?

Publicerad: 2007-12-12

Sverige är bäst på förnyelsebar energiförnyelsebar energi: i EUEU:. Ändå kan kraven på Sverige komma att bli hårdare än på andra EUEU:-länder när 2020 års miljömål ska uppnås.

Idag är skillnaderna stora mellan EUEU:-länderna när det gäller hur mycket förnyelsebar energiförnyelsebar energi: man konsumerar. Sverige ligger i topp med en andel på 40 procent. I botten hittar man länder som Storbritannien och Luxemburg, med andelar runt 1 procent. Genomsnittet för hela EUEU: ligger på 8,5 procent.

Det är detta genomsnitt EUEU:-länderna nu har beslutat sig för att öka. Ökningen ska uppgå till 11,5 procentenheter över 12 år. Om man lyckas uppnå målet kommer unionen som helhet att ha 20 procent förnyelsebar energiförnyelsebar energi: år 2020.

Andel förnyelsebar energi 2005*

Källa: EurostatEurostat:, Data in Focus #19/2007
* Avser konsumtionen

Tidigare framsteg glömda

Frågan ligger nu på EUEU:-kommissionens bord och dess uppgift är att fördela åtagandena mellan de enskilda medlemsländerna. Enligt uppgift från kommissionenkommissionen: kommer fördelningen delvis att utgå från hur hög BNPBNP: per capitaper capita: de enskilda EUEU:-länderna har. Rika länder ska öka sina andelar mer än relativt fattigare länder.

För svensk del skulle förslaget innebära att andelen förnyelsebar energiförnyelsebar energi: kommer att behöva ökas med mer än 11,5 procentenheter från dagens nivå. Detta beror på att Sveriges BNPBNP: per capitaper capita: ligger över EUEU:-genomsnittet. Exakt hur mycket högre Sverige måste nå har inte framgått hittills.

Klart är dock att vi skulle behöva öka andelen mer än till exempel Storbritannien eftersom vår BNPBNP: per capitaper capita: är högre. Att Sverige redan idag har 40 procent förnyelsebar energiförnyelsebar energi: och Storbritannien endast drygt 1 procent, tas det enligt uppgift ingen hänsyn till i kommissionens förslag.

Tänjer på rimlighetens gräns

I Sverige är användningen av fossila bränslenfossila bränslen: i stort sett liktydig med oljekonsumtion. Att det svenska oljeberoendet fortfarande är stort har sin förklaring i de stora transportbehoven i vårt glest befolkade land. I Storbritannien, liksom i övriga EUEU:, har man däremot fler möjligheter och kan fokusera på att minska flera olika fossila energislag samtidigt. Därför kan man också börja med att genomföra de mest kostnadseffektiva besparingarna; en fas som Sverige har passerat för länge sedan.

Energikonsumtion per energislag, brutto 2005

Ton oljeekvivalenter per invånare

Diagram som visar konsumtion av fossila bränslen.

Källa: EurostatEurostat:, samt egna beräkningar
* Exkl. torv.

Enligt branschorganisationen Svensk EnergiEnergi:, vars experter har räknat på förslaget, kan Sverige med stora ansträngningar nå upp till precis över 50 procent förnyelsebar energiförnyelsebar energi: år 2020. Detta förutsätter dock att merparten av den olja som används inom bostadssektorn och industrin, har ersatts med andra energikällor år 2020. Det förutsätter också att hälften av alla personbilar år 2020 är laddhybrider, det vill säga bilar som tankas med el från elnätet, samtidigt som det sker en kraftig utbyggnad av förnyelsebar elproduktionelproduktion:. Även om detta antagande inte är helt orealistiskt, måste man säga att det är mycket optimistiskt eftersom teknologin ännu inte finns i serieproduktion.

Problemet är bara att en andel på cirka 50 procent inte skulle räcka om EUEU:-kommissionens nuvarande förslag genomförs.

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2007-12-12

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Elfakta