Ekonomifakta

Elfakta Artiklar och faktasidor

Vad är el-, effekt- och kapacitetsbrist?

Senast uppdaterad: 2025-01-10

Sverige behöver ett stabilt och välfungerande elsystem. Ibland uppstår situationer där systemets förmåga brister. Tre vanliga begrepp för att beskriva dessa brister är elbrist, effektbrist och kapacitetsbrist. För att undvika brister i systemet krävs insatser som att bygga ut elproduktionen eller förstärka kraftnätet. Här förklarar vi skillnaden mellan dessa tre begrepp och deras påverkan på elsystemet.

Loading

Elbrist inträffar när den totala elproduktionen inte räcker för att täcka efterfråganefterfrågan: under en viss period. I samhällsdebatten avser man oftast brist på el över en ettårsperiod. Detta kan till exempel ske om en stor del av Sveriges kärnkraftkärnkraft: är ur drift som vattenkraftens magasin har låga nivåer. När elen inte räcker till riskerar både hushåll och industrier att drabbas av bristande elförsörjning. I Sverige har elbristelbrist: varit ovanligt. Senast landet upplevde elbristelbrist: var år 2010, då Sverige var nettoimportör av el. Se graf Nettoexport av el ovan.

Effektbrist är oförmåga att leverera tillräckligt mycket effekt vid en given tidpunkt. Effekt är den mängd energienergi: som kan levereras och användas per tidsenhet, t.ex. en sekund eller timme. Ett exempel på när effektbristeffektbrist: kan uppstå är en kall vintermorgon, då både hushåll och industrier använder mycket el samtidigt.

Om Sveriges kraftverkkraftverk: inte kan producera tillräcklig effekt samtidigt som importkapaciteten inte räcker till, kan områden i landet drabbas av effektbristeffektbrist:. I januari år 2021 upplevde Sverige effektbristeffektbrist: under några kalla dagar. Om situationen blir allvarlig kan Svenska kraftnätSvenska kraftnät: behöva stänga av delar av elnätet för att skydda systemet. En sådan åtgärd har däremot aldrig behövt genomföras.

Antalet timmar med effektbristeffektbrist: förväntas öka de kommande åren, med den största ökningen i elområde 3. Mellan 2024 och 2028 beräknas effektbristen i området stiga från noll till 2,24 timmar. De faktorer som bidrar till effektbristeffektbrist: förväntas också att förändras. Faktorer som bortfall av kärnreaktorer, låg vindkraftsproduktion och hög elanvändning väntas få större betydelse för effektbristen medan problem med överföringskapacitet i elområde 4 förväntas minska. Se graf Faktorer som bidrar till effektbristeffektbrist: ovan.

Kapacitetsbrist uppstår när kraftnätet inte har tillräcklig kapacitet att överföra el från där den produceras till där den förbrukas. Detta beror inte på att el eller effekt saknas, utan på begränsningar i elnätets överföringsförmåga. I Sverige produceras mycket el i norra delarna av landet, medan efterfråganefterfrågan: är störst i mellersta och södra Sverige. När överföringskapaciteten mellan norr och syd inte räcker till kan kapacitetsbristkapacitetsbrist: uppstå. Konsekvensen blir att elpriserna kan bli betydligt högre i södra Sverige jämfört med de norra delarna. Se graf Elpris på spotmarknaden ovan.

N-1 Kriteriet

För att säkerhetställa driftsäkerheten i kraftnätet dimensionerar Svenska kraftnätSvenska kraftnät: användningen efter N-1 kriteriet. Det innebär att kraftsystemet ska kunna hantera ett plötsligt bortfall av den största enskilda producenten, ledningen eller konsumenten vid varje givet tillfälle.

Läs också

Vad är skillnaden mellan energi och effekt?

Energi anger en mängd, exempelvis hur mycket el som används under en timme. Effekt avser hur mycket energi som används per tidsenhet. Effekt och energi är alltså kopplade till varandra, ökar effekten så ökar också energin.

Senast uppdaterad: 2025-01-10

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Elfakta