Ekonomifakta

Finansiella regelverk

Senast uppdaterad: 2024-08-16

Banker omfattas av regler och riktlinjer som styr hur de kan agera. Syftet med regelverken är att begränsa risken för att insättare ska förlora sina besparingar och att säkerställa att allmänheten har förtroende för bankerna.

Loading

Eftersom bankerna erbjuder samhällsviktiga tjänstertjänster:, så som betalningar och utlåning är det viktigt att de fungerar väl och att företagföretag: och privatpersoner har förtroende för dem. Av den anledningen möter de därför en rad olika krav, bland andra så kallade kapitaltäcknings- och likviditetskrav.

Regelverket för likviditets- och kapitaltäckningskrav är en del av internationella överenskommelser, som Basel III, vilket är standarder som fastställs av Baselkommittén för banktillsyn. För att standarderna ska bli gällande lagar och regler behöver länderna lagstifta om dessa. I Sverige sker det främst genom lagstiftning på EUEU:-nivå, antingen genom förordningar som blir gällande i svensk lag direkt, eller via direktiv som regeringen behöver föra in i svensk lagstiftning för att de ska bli gällande.

Senast uppdaterad: 2024-08-16

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Finansiell ekonomi