Ekonomifakta

Penningmängden

Senast uppdaterad: 2024-07-12

Penningmängd avser den totala mängden pengar som cirkulerar i en ekonomi vid en viss tidpunkt. Det finns flera olika mått på penningmängden. De skiljer sig åt utifrån hur likvida eller lättillgängliga pengarna är. De vanliga måtten kallas M0, M1, M2 och M3. 

Penningmängden

Mängden pengarpengar: växer med tiden. Det beror dels på att produkter och tjänstertjänster: blir dyrare, dels på att ekonomin växer. Penningmängdens sammansättning har ändras också över tid. I takt med att vi betalar med betalkort i större utsträckning har exempelvis andelen sedlar och mynt (M0) minskat medan an andelen M1 har ökat de senaste decenniet.

Loading

Penningmängden en viktig del av ekonomisk politik. Den påverkar nämligen inflationinflation:, räntor och ekonomisk tillväxttillväxt:. Centralbanker styr penningmängden med olika verktyg. I Sverige styr RiksbankenRiksbanken: penningmängden främst på två vis:

Förändringar i penningmängden kan snabbt påverka konsumtion och investeringar, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för ekonomisk styrning.

Senast uppdaterad: 2024-07-12

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Finansiell ekonomi