Hur mäts utsläpp av växthusgaser?
Senast uppdaterad: 2023-12-29
Det finns tre sätt att mäta utsläpp på; territoriella, produktionsbaserade och konsumtionsbaserade utsläpp. Oavsett hur man mäter måste utsläppen minska framöver för att uppnå klimatmålen.
- Territoriella utsläpp används för att mäta Sveriges växthusgasutsläpp och uppfyllnad av nationella och internationella klimatmål. Denna metod använder detaljerad statistik för att beräkna utsläpp från jordbruk, industriindustri: och andra källor. Den är effektiv för att mäta nationella utfall och reflekterar minskningar i till exempel exportindustrins utsläpp.
- Produktionsbaserade utsläpp, som kompletterar de territoriella, inkluderar utsläpp inom Sveriges gränser plus de från internationella transporter. Dessa utsläpp ger en bredare bild av Sveriges globala klimatpåverkan.
- Konsumtionsbaserade utsläpp räknar utsläpp från varorvaror: och tjänstertjänster: konsumerade i Sverige, oavsett produktionsort. Denna metod är användbar för att identifiera utsläpp från importerade varorvaror:. Dock är dess beräkningsmetoder mer osäkra jämfört med de territoriella och produktionsbaserade metoderna.
Alla måtten bidrar till en helhetsbild av Sveriges klimatpåverkan, var och en med sina styrkor och begränsningar.
Koldioxidekvivalenter och global uppvärmningspotential
KoldioxidekvivalenterKoldioxidekvivalenter: är ett mått för att jämföra utsläpp av olika växthusgaserväxthusgaser:, omvandlat till mängden koldioxidkoldioxid: som skulle ha samma effekt på global uppvärmning. Detta möjliggör en enhetlig jämförelse av utsläpp från olika källor. För att beräkna dessa använder man "Global Warming PotentialGlobal Warming Potential:" (GWP), som jämför en växthusgas effekt med koldioxids över en specifik tidsperiod, vanligen 100 år. Detta mått är viktigt för att policyutvecklare, företagföretag: och individer ska kunna förstå och jämföra utsläpp, samt sätta upp och följa upp klimatmål. Se tabellen nedan för att göra översättningar mellan olika växthusgaserväxthusgaser:.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.