Ekonomifakta

Styrränteprognoser

Senast uppdaterad: 2024-09-03

De flesta prognosmakare bedömer att styrräntan kommer att sänkas till årets slut. Styrräntan bedöms sedan stabilisera sig mellan 2,00 och 2,50 procent vid slutet av år 2025. Exakt hur hög eller låg styrräntan blir är det ingen som vet med säkerhet.

Loading

Styrräntan är den räntaränta: som Sveriges Riksbank tar ut vid utlåning till banker. Den fungerar som ett verktyg för att påverka den ekonomiska aktiviteten och inflationen i ett land. Genom att justera styrräntan kan centralbanken antingen stimulera ekonomin (genom att sänka räntan, vilket gör lån billigare) eller kyla ner den (genom att höja räntan, vilket gör lån dyrare).

Prognoser för styrräntan bygger på ekonomiska analyser och indikatorer som inflationinflation:, arbetslöshetarbetslöshet: och BNPBNP:-tillväxttillväxt:. Om inflationen förväntas stiga över centralbankens mål, kan en höjning av styrräntan förutses för att motverka detta. Omvänt, om ekonomin går trögt och inflationen är låg, kan prognoser peka på sänkningar för att stimulera tillväxten. Du kan läsa mer om prognoser för ekonomin här.

Läs också
Loading

Prognos för ränta på bolån

En enkel bolåneprognos kan tas fram med tre månaders glidande medelvärden och Riksbankens eller Konjunkturinstitutets prognos för styrräntan. Bolåneprognoserna ger en ränta på 4,12 procent eller 3,79 procent i slutet av 2024.

Senast uppdaterad: 2024-09-03

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi