Phillipskurvan
Senast uppdaterad: 2025-03-17
Vad är Phillipskurvan? Phillipskurvan förutspår ett negativt samband mellan arbetslöshet och inflation. Det innebär att när arbetslösheten sjunker stiger inflationen, och vice versa.
Enligt Phillipskurvan förklaras det negativa sambandet mellan arbetslöshet och inflation av att en låg arbetslöshet leder till högre löner, eftersom företag måste konkurrera om arbetskraften. Högre löner ökar produktionskostnaderna, vilket i sin tur kompenseras genom högre priser på varor och tjänster - något som driver upp inflationen. Omvänt innebär en hög arbetslöshet ett överskott av arbetskraft, vilket dämpar löneökningar och håller inflationen låg. Detta negativa samband illustreras grafiskt nedan.
Huruvida modellen är praktiskt applicerbar och stämmer överens med verkligheten är en fråga som många forskare försökt reda ut. Resultaten kring Phillipskurvans verklighetsförankring har ofta varit varierande beroende på vilket land eller vilken tidsperiod som undersökts. Exempelvis publicerade Riksbanken en artikel för ett par år sedan där sambandet mellan resursutnyttjande och inflationen undersöktes. Där slog man fast att det negativa sambandet ser ut att gälla för den svenska ekonomin.
Modellen har även genomgått ett flertal förändringar i takt med att modellen granskats allt noggrannare. Exempelvis justerades modellen tidigt för att även kunna inkludera förväntningarna på inflationen som en faktor i sambandet. Om människor förväntar sig hög inflation, kommer de att kräva högre löner, vilket leder till att inflationen ökar utan att arbetslösheten sjunker.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.