Ekonomifakta

Gymnasieutbildade - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-09-16

Utbildningsnivån ligger generellt högt inom OECD. I snitt har knappt 81 procent av alla personer mellan 25 och 64 år minst en gymnasieutbildning. Sverige ligger en bit över snittet i samma åldersspann, nästan 86 procent har minst gymnasieutbildning.

Loading

Inom hela OECD har kunskapskraven ökat och många väljer därför att utbilda sig. För att komma in på arbetsmarknaden är det oftast nödvändigt att kunna visa upp ett examensbevis från åtminstone gymnasieskolan. Detta blir tydligt när man exempelvis jämför andelen personer med gymnasieexamen i åldern 25-34 år med hela gruppen 25-64 år. I de flesta länder är andelen högre för den yngre åldersgruppen. Sydkorea och Slovenien är exempel på länder där utbildningsnivån bland den yngre befolkningen är högre än bland den äldre.

I Sverige har omkring 85 procent av befolkningen i båda grupperna minst gymnasieutbildning. Sverige ligger över OECD-snittet för åldersgruppen 25-64 år men under snittet för gruppen 25-34 år. Däremot är andelen med högskoleutbildning högre än OECD-snittet i båda åldersgrupperna.

Läs också
Loading

Högskoleutbildade - internationellt

Utbildningsnivån blir allt högre inom OECD. Drygt fyra av tio av befolkningen, 25-64 år, har en högskoleutbildning. I Sverige uppgår andelen med eftergymnasial utbildning till 49,4 procent. I nästan alla länder är utbildningsnivån högre i den yngre delen av befolkningen.

Senast uppdaterad: 2024-09-16

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Utbildning och forskning