Ekonomifakta

Arbetskraften - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-10-07

Sverige har ett högt arbetskraftsdeltagande, högre än både USA och de flesta länder i Europa. Under pandemin upplevde många länder en kraftig minskning av arbetskraftsdeltagandet, men i Sverige var nedgången mer begränsad.

Loading

Arbetskraftens storlek varierar mycket mellan olika länder och påverkas av flera faktorer, såsom befolkningsstruktur och institutionella förutsättningar. Exempel på sådana är utbildningssystemets utformning, socialförsäkrings- och pensionssystem, samt skattesystem. Även traditioner, lagar och regler som styr arbetsmarknadenarbetsmarknaden: spelar en viktig roll i hur arbetskraftsutbudet utvecklas.

Under pandemiåren 2020–2021 förändrades arbetskraftsutbudet i många länder, men på olika sätt. I flera länder minskade utbudet av arbetskraftarbetskraft:, vilket delvis kan förklaras av faktorer som minskad invandring och att många äldre valde att gå i pension och lämna arbetsmarknadenarbetsmarknaden: permanent. I Sverige påverkades arbetskraftens storlek endast marginellt. Däremot valde många att omskola sig eller byta branschbransch:, vilket ledde till minskat utbudutbud: av arbetskraftarbetskraft: inom vissa sektorer, däribland tjänstesektorn.

Senast uppdaterad: 2024-10-07

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Arbetsmarknad