Ekonomifakta

Befolkningsstruktur - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-10-14

Antalet äldre har ökat i många regioner världen över på grund av exempelvis förbättrad hälsovård. Eftersom hälsovård, utbildning och övriga välfärden framförallt produceras av personer i arbetsför ålder, medför en åldrande befolkning att allt färre behöver försörja fler.

Loading

Den demografiska försörjningskvoten visar hur många personer en person i arbetsför ålderarbetsför ålder: behöver försörja utöver sig själv. Enligt VärldsbankenVärldsbanken: är definitionen av arbetsför ålderarbetsför ålder: 15 till 64 år, medan yngre definieras som under 15 år och äldre över 64 år. En försörjningskvot på exempelvis 70 innebär att det på 100 personer i arbetsför ålderarbetsför ålder: finns 70 personer som är antingen yngre än 15 år eller äldre än 64 år.

Försörjningskvoten i världen har sjunkit stadigt sedan slutet på 60-talet. Under de senaste 15 åren har dock kvoten ökat i flera regioner, inte minst i Nordamerika samt Europa och Centralasien. Det förklaras av att andelen äldre har ökat. Det blir tydligt när man delar upp försörjningskvoten på yngre och äldre personer. Under de senaste åren har försörjningskvoten i de här regionerna minskat för yngre personer, medan kvoten för äldre har ökat. Det har alltså färre personer som ska försörja en åldrande befolkning.

Afrika söder om Sahara har länge haft den högsta demografiska försörjningskvoten. Idag uppgår den till 81. Till skillnad från Nordamerika och Europa och Centralasien förklaras det av att de har en relativt ung befolkning. Drygt 40 procent av befolkningen är under 15 år. Det är också den region med högst försörjningskvot för yngre personer.

Senast uppdaterad: 2024-10-14

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Arbetsmarknad