Ekonomifakta

Inflationsförväntningar

Senast uppdaterad: 2024-12-19

För att stärka förtroendet för Riksbankens inflationsmål och penningpolitik bör inflationsförväntningarna på sikt ligga kring två procent. Om inflationsförväntningarna avviker från inflationsmålet kan det påverka pris- och löneökningstakten i ekonomin och bidra till högre inflation.

Loading

Hushållens och företagens förväntningar om framtida inflationinflation: är viktiga för hur inflationen faktiskt utvecklas. Om företagen tror att inflationen kommer att vara hög under lång tid, så sätter de prisplaner därefter. Samtidigt kommer hushållen att konsumera mer i närtid för att undvika högre priser i framtiden och ställa högre lönkrav. Detta riskerar att leda till höga pris- och löneökningar, vilket förstärker deras tro på fortsatt hög inflationinflation:, och så vidare. Det var så det såg ut på 1970- och 1980-talen innan inflationsmålet förankrades.

Om hushåll och företagföretag: istället tror att inflationen kommer att vara runt två procent, så anpassar de sina beslut för priser och löner efter det, vilket gör det enklare för RiksbankenRiksbanken: att hålla inflationsmålet. Därför är en del av penningpolitikens uppgift att skapa stabila inflationsförväntningar kring två procent.

Läs också
Loading

Inflationsmål - internationellt

Syftet med inflationsmålet är att främja prisstabilitet och skapa tillväxt och en förutsägbar ekonomisk miljö. Inflationen har stigit kraftigt det senaste åren, men den har nu kommit ner till inflationsmålet på två procent.

Senast uppdaterad: 2024-12-19

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi