Ekonomifakta

BNP per capita - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-10-18

BNP per capita är värdet av alla varor och tjänster som producerats i ett land per invånare under en viss tidsperiod. Sedan år 1970 har BNP per capita stigit kraftigt i alla OECD-länder. Sveriges utveckling har under samma period varit svagare än genomsnittet.

Loading

BNPBNP: mäter värdet på alla varorvaror: och tjänstertjänster: som produceras i ett land under en viss tidsperiod. Storleken på en ekonomi är bland annat beroende av hur många invånare landet har. För att skapa jämförbarhet mellan länder och ta hänsyn till att befolkningen växer olika fort under olika perioder studerar man därför ofta BNPBNP: per capitaper capita:, det vill säga BNPBNP: delat med antalet invånare.

BNPBNP: per capitaper capita: kan också bli missvisande. För till exempel Luxemburg och Irland är BNPBNP: väsentligt högre än bruttonationalinkomsten (BNIBNI:). I Luxemburgs fall beror det delvis på att landet har många gränspendlare, personer som arbetar i Luxemburg men bor i ett annat land. När deras löneinkomster räknas bort från BNPBNP: blir BNIBNI: lägre. Även för Irland är BNIBNI: väsentligt lägre än BNPBNP:. Det beror i huvudsak på att flera multinationella företagföretag: har förlagt sina huvudkontor till landet, medan vinsterna från verksamheten ofta tillfaller ägare i andra länder. Du kan läsa mer om BNIBNI: här.

För att jämföra ekonomiskt välståndvälstånd: mellan olika länder behövs hänsyn till prisskillnader tas. Eftersom prisnivåerna skiljer sig åt blir 100 amerikanska dollar olika värt i olika delar av världen. Ett mått som tar hänsyn till den effekten är BNPBNP: per capitaper capita: i köpkraftskorrigerade termer. Genom att köpkraftskorrigera BNPBNP: per capitaper capita: går det att mäta hur mycket du kan köpa för motsvarande 100 amerikanska dollar i samtliga länder.

Läs också
Loading

BNP - internationellt

Bruttonationalprodukten (BNP) representerar det sammanlagda värdet av alla varor och tjänster som produceras inom ett land under en viss tidsperiod. BNP används ofta som ett mått på ekonomins storlek. Jämfört med många andra länder har Sveriges BNP utvecklats svagare från år 1970 fram till idag.

Senast uppdaterad: 2024-10-18

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi