Förväntningar styr räntorna
Publicerad: 2008-09-04
Idag kom Riksbanken med sitt räntebesked. Reporäntan höjs med 0,25 till 4,75 procent. Har man bolån kan detta snabbt bli kännbart. Reporäntan styr affärsbankernas rörliga ränta direkt. Men våra förväntningar om framtiden påverkar också räntenivåerna.
Många väntade med spänning på dagens räntebesked. En stigande inflation parallellt med en allt svagare konjunktur har satt Riksbankens direktion i en svår sits. Nu valde man alltså att ännu en gång höja reporäntan för att motverka inflationen.
Höjningen av reporäntan kan snabbt märkas i våra plånböcker. En kanal är genom höjda räntekostnader på våra bolån, något som många drabbas av. Ökade marknadspriser och ombildningar av hyresrätter har gjort att exempelvis utlåningen till bostadsrätter har sjudubblats sedan 1998.
Bolåneräntorna följer reporäntan
Studerar man utvecklingen av reporäntan och en typiskt rörlig bolåneränta, i det här fallet Swedbanks, ser man hur nära de följer varandra. Affärsbankernas ränta ligger dock högre än reporäntan. Det beror på att man måste ha en marginal som täcker in kreditrisker samt skapar lönsamhet i verksamheten.
Reporänta och bolåneränta
Swedbanks rörliga bolåneränta, löptid 3 månader
Källa: Riksbanken, Swedbank
Riksbanken kontrollerar de räntor som har kortast löptid, från någon dag och upp till en vecka. Det är dessa räntor affärsbankerna möter när de lånar ut eller in till Riksbanken. Har man bolån med kort löptid är det därför högst troligt att en reporäntehöjning speglas i en höjning av boräntan.
Förväntningar påverkar räntorna
Räntorna med längre löptid styrs däremot inte direkt av Riksbanken. Här handlar det istället om marknadens förväntningar på framtida inflation och följaktligen även styrräntan. Tror man att inflationen kommer att sjunka kan man rimligtvis förvänta sig lägre styrränta i framtiden. Då borde även räntorna med kortare bindningstid sjunka.
Har man bolån med kort löptid är det därför högst troligt att en reporäntehöjning speglas i en höjning av boräntan.
Bolåneräntorna och övriga räntor beror alltså både på Riksbankens reporänta idag och förväntningarna på hur denna ska förändras imorgon.
Riksbankens egen prognos visar på lägre inflation och högre tillväxt de kommande åren. Så trots dagens räntebesked kan bostadsägarna förhoppningsvis på sikt se fram emot mer pengar i plånboken.
Läs mer:
Styrräntan
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.