Ekonomifakta

Exportens bidrag till BNP

31Procent

2020

Senast uppdaterad: 2024-10-07

Sedan år 1995 har exportens bidrag till BNP varit förhållandevis konstant runt 30 procent. År 2020 var exportens bidrag till Sveriges BNP 31 procent.

Loading

Exportens bidragbidrag: till BNPBNP: räknas fram genom att ta bort importinnehållet från exporten och dela med BNPBNP:. Genom att räkna bort importinnehållet justeras exporten till att bara omfatta exportens förädlingsvärdeförädlingsvärde:. Det ger ett korrekt jämförelse mått på exportens storlek som sedan går att dela med BNPBNP:, vilket är hela ekonomins förädlingsvärdeförädlingsvärde:.

Exportens bidragbidrag: till BNPBNP: skiljer sig från hur stor exporten är i relation till BNPBNP:. Exporten i relation till BNPBNP: är betydligt större och visar hur omfattande Sveriges handel är. Handelns omfattning ger en bild av hur stort Sveriges beroende av omvärlden är medan exportens bidragbidrag: till BNPBNP: visar hur mycket vi tjänar på handeln. Båda måtten är viktiga för att förstå handelns betydelse.

Läs också
Loading

Export och import

Sverige är ett mycket handelsberoende land. År 2023 motsvarande värdet av all export från Sverige cirka 55 procent i relation till BNP. Denna andel är betydligt högre nu än i början av 1980-talet.

Senast uppdaterad: 2024-10-07

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi