Ekonomifakta

Sveriges frihandelsavtal

Senast uppdaterad: 2023-05-22

Sedan Sverige gick med i EUEU: 1995 har vi inga egna frihandelsavtal. Alla frihandelsavtal som gäller för EUEU: gäller också för Sverige. EUEU: har redan idag frihandelsavtal med ett stort antal länder och håller dessutom på att förhandla ytterligare avtal.

Loading

Handel binder samman länder och marknader världen över. Högre export gynnar företagföretag:, konsumenter och ekonomin i stort då det innebär ökade intäkter, möjligheter till specialisering och storskalighetsfördelar. Också importimport: har positiva effekter på ekonomin då det ger fler valmöjligheter, lägre priser och innebär att insatsvaror som skulle vara dyra att producera i exempelvis Sverige kan köpas billigare från utlandet. Detta gör i sin tur att svenska varorvaror: kan produceras billigare och bli mer konkurrenskraftiga.

Världhandelsorganisationen, WTO , är ett internationellt organ vars huvuduppgift är att liberalisera den internationella handeln. WTOWTO: bildades 1995 och tog då över efter föregångaren GATTGATT: (General Agreement on Tariffs and Trade) från 1947. Sedan 2001 har diskussioner förts inom ramen av Doha-rundan med syftet att skapa mulitlaterala frihandelsavtal som ger större utrymme för fattiga länder att integreras i världsekonomin. Det är dock svårt att få till stånd frihandelsavtal mellan ett stort antal länder. Av den anledningen pågår förhandlingar även om bilaterala eller regionala frihandelsavtal, exempelvis som mellan EUEU: och USA ( TTIP ). Fördelen är att det kan gå snabbare att komma fram till vilka regler som ska gälla när färre parterparter: är inblandade. I kartan ovan kan du se vilka länder EUEU: har frihandelsavtal med. Andra exempel på frihandelsområden är NAFTANAFTA:, ASEANASEAN: och MercosurMercosur:.

Olika typer av frihandelsavtal innebär olika grader av ekonomisk integration. EU är ett exempel på en gemensam marknadmarknad: där det inte får finnas några handelshinderhandelshinder: mellan länder. En tulluniontullunion: är ett frihandelsområdefrihandelsområde: som också har gemensamma tullar gentemot tredje land. Ett frihandelsområdefrihandelsområde: är ett område där man tar bort tullarna på de varorvaror: som ingår i avtalet, men där länderna själva kan bestämma nivån på tullar gentemot tredje land.

Frihandelsavtal behöver inte bara inkludera överenskommelser om tullar utan kan även behandla icke-tariffära handelshinderhandelshinder:. I många fall är det just parallella regelverk och skillnader i procedurer för att godkänna varorvaror: som hindrar handeln.

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi