Hur fungerar tullar?
Publicerad: 2025-04-08
Det pågår intensiva diskussioner om hur USA:s ökade tullar påverkar vår ekonomi. Samtalen kretsar kring hot mot frihandeln, risker för inflationinflation: och effekter på tillväxten. Det råder också frågetecken kring syftet med att höja eller sänka tullarna, samt vilken påverkan detta får på Sveriges ekonomi.
Vad är en importtull?
En importtull är en avgiftavgift: som inhemska företagföretag: och konsumenter måste betala när de importerar en vara eller tjänst. Den vanligaste formen är en värdetull, där avgiften beräknas som en procentandel av varans värde. Om en bil, till exempel, kostar 500 000 kronor och tullsatsen är 10 procent, blir det totala priset för konsumenten 550 000 kronor. De extra 50 000 kronorna går till staten som infört tullen. Konsumenter inom tullområdet, däremot, betalar bara 500 000 kronor.
Importtullar påverkar marknadsdynamiken
Syftet med importtullar är ofta att öka statens intäkter, men de används också för att skydda den inhemska industrin från utländsk konkurrenskonkurrens:. Att skydda den inhemska industrin är ett av de huvudargument som den amerikanska administrationen nu lyfter fram för de höjda tullsatserna. När priserna på importerade varorvaror: stiger minskar efterfråganefterfrågan: på dessa, samtidigt som efterfråganefterfrågan: på liknande inhemska produkter kan öka. För att exportföretagen ska kunna fortsätta konkurrera med inhemska producenter måste de själva bära den extra kostnaden från importtullarna. Färre företagföretag: på marknaden kan också driva upp priserna, eftersom färre aktörer konkurrerar om konsumenterna genom att erbjuda lägre priser.
Importtullar är negativt för den ekonomiska utvecklingen
På längre sikt leder tullar till minskad internationell handel och konkurrenskonkurrens:, vilket är negativt för den ekonomiska utvecklingen. När länder handlar med varandra kan varje land specialisera sig på den vara som de är bäst på att producera, vilket håller nere kostnaderna och gör att varorna kan säljas till ett lägre pris. Till exempel importerar Sverige metaller och elektronik från Tyskland, som används i den inhemska produktionen av maskiner och verktyg, vilka vi sedan exporterar tillbaka till Tyskland. Om importtullar införs på elektronik eller metaller, ökar kostnaderna för den svenska industrin. Företagen får då betala mer för sina insatsvaror, vilket gör produktionen dyrare. Detta leder till att vinstmarginalerna minskar, vilket i sin tur hämmar företagens möjligheter att göra nya investeringar och anställa fler människor. Dessutom måste företagen höja priserna på sina varorvaror:, vilket driver upp inflationen.
Andra handelshinder som påverkar den globala handeln
Förutom tullar finns det andra handelshinderhandelshinder: som kan användas för att skydda den inhemska industrin. Importkvoter, subventioner och tekniska barriärer, som produktkrav som utländska producenter har svårt att anpassa sig till, har ökat globalt sedan finanskrisen 2008-2009. Samtidigt har vi också sett en långsammare tillväxttillväxt: i världshandeln och generellt lägre tillväxttillväxt: i världsekonomin.
En historisk ambition att minska tullar i världen
Eftersom tullar innebär samhällsekonomiska förluster har det länge funnits en strävan att minska dem. Efter andra världskriget har internationella avtal som GATTGATT: (Allmänna tulltull:- och handelsavtalet) och senare WTOWTO: (Världshandelsorganisationen) arbetat för att sänka tullar och främja frihandelfrihandel:. Handel binder samman länder och marknader världen över. Ökad exportexport: gynnar företagföretag:, konsumenter och ekonomin som helhet, då den leder till högre intäkter, möjligheter till specialisering samt investeringar och arbetstillfällen. Även importimport: har positiva effekter eftersom den ger konsumenterna fler valmöjligheter och lägre priser.
Sveriges handelsavtal beslutas inom EU
Sveriges medlemskap i EUEU: innebär att vi inte själva kan införa nationella tullar. Istället omfattas Sverige av de tulltull:- och handelsavtal som gäller inom hela unionen. Inom EUEU: råder fri rörlighet av varorvaror:, tjänstertjänster:, personer och kapitalkapital:, vilket innebär att handelshinderhandelshinder: mellan medlemsländerna är förbjudna. Däremot kan EUEU: besluta om tullar mot länder utanför unionen, och dessa gäller då även för Sverige.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.