Kinas nya roll som investerare
Publicerad: 2008-08-13
Världens blickar är riktade mot Kina och de olympiska spelen. Men något som länge engagerat en hel värld är Kinas ekonomiska utveckling. Kinesiska direktinvesteringar i utlandet mer än fyrdubblades mellan 2003 och 2006. Jätten i öster vänder sig mot omvärlden.
Kina har sedan början av 1990-talet varit ett attraktivt land för utländska företag. Utländska direktinvesteringar har flödat in i landet, både i form av företagsförvärv och outsourcing av produktion. Det som lockat har varit låga produktionskostnader och, på senare år, närheten till en växande marknad. Dessa investeringar har varit en bidragande faktor till landets ekonomiska utveckling.
Kraftigt ökande utlandsinvesteringar sedan 2003
Men nu börjar även Kina vända sig mot omvärlden. Mellan 2003 och 2006 ökade de kinesiska direktinvesteringarna från knappt 3 till över 16 miljarder US-dollar. Det innebär en klättring från 25:e till 18:e plats i världen när det gäller storleken på direktinvesteringar i utlandet. Jämförelsevis kan nämnas att Sveriges investeringar i utlandet 2006 uppgick till 24,6 miljarder vilket gav en 13:e plats.
Kinesiska utlandsinvesteringar, 1982-2006
Flöde i miljoner US-dollar
Källa: UNCTAD, World Investment Report 2007
Kina blev medlem i handelsorganisationen WTO år 2001. Detta följdes av åtgärder som öppnade upp för utländska relationer. Regeringen införde exempelvis en ny politik som uppmuntrade kinesiska företag att investera i utlandet. Investeringarna i utlandet ökade tillfälligt, något som syns tydligt i diagrammet ovan. Men det är först efter 2003 som investeringsboomen i utlandet verkligen satt fart.
Statliga företag vill säkra energikällor
I stor utsträckning är det de statliga kinesiska företagen som ligger bakom investeringarna. Genom företagsförvärv investerar man i olja och gas för att säkra tillgången på energi. Ett annat motiv till investeringarna är att kunna ta del av immateriella tillgångar som varumärken och teknologi.
Mellan 2003 och 2006 ökade de kinesiska direktinvesteringarna från knappt 3 till över 16 miljarder US-dollar.
Huvuddelen av investeringarna går till Hong Kong. Men nu investeras även alltmer i utvecklingsländer i exempelvis Afrika och andra delar av Asien.
Genom det ökade kinesiska intresset för utlandsinvesteringar har världens befolkningsmässigt största land börjat ikläda sig en ny roll. Förbi är den tid då investeringar bara gick i en riktning. Numera är det inte bara omvärlden som outsourcar till Kina, utan även Kina som outsourcar till omvärlden.
Läs mer:
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.