Kronan – en lättviktare på valutamarknaden
Publicerad: 2009-05-14
Kronan tillhör världens tio mest handlade valutor. Ändå är den en lättviktare på den globala valutamarknaden. Förklarar detta varför den tar så mycket stryk i orostider?
Den globala valutamarknaden är enorm. Varje dag omsätter den motsvarande 3 000 miljarder dollar. Det innebär att valutamarknaden, på mindre än en arbetsvecka, omsätter mer än vad hela världens handel med varor gör under ett helt år.
På denna gigantiska marknad blir alla valutor känsliga för svängningar i valutaflödena. Särskilt gäller det för de mindre valutorna. Flödena kan uppstå plötsligt och de behöver inte alls vara knuta till obalanser i utrikeshandeln. Snarare är det så att handeln med varor och tjänster numera endast förklarar en bråkdel av alla valutatransaktioner. Istället är det handeln med aktier och obligationer, som tillsammans med den renodlade valutahandeln blivit avgörande för växelkursen – inte hur många bilar eller mobiltelefoner vi exporterar.
Topp tio men ändå liten
Att händelserna på de finansiella marknaderna påverkar i så stor utsträckning blev tydligt när finanskrisen tog stryptag på världsekonomin förra året. För att rädda det som räddas kunde började investerare då söka sig till större länders valutor eftersom dessa upplevs som mer stabila i kristider. Mindre valutor som kronan tog stryk med den lite svepande förklaringen att de var ”osäkra hamnar”.
Men hur liten är egentligen kronan? Ett sätt att se på saken är att kronan faktiskt tillhör världens tio mest handlade valutor. En kartläggning som Bank for International Settlements gjorde 2007 placerade kronan som den åttonde största valutan i världen, sett till omsättningen.
Valutamarknaden domineras oerhört kraftigt av två världsvalutor
Kronans placering bland de tio största valutorna i världen kan tyckas rimma illa med förklaringen att den övergavs för säkrare hamnar, men då glöms en viktig aspekt bort. Valutamarknaden domineras oerhört kraftigt av två världsvalutor: dollarn och euron. Jämte dessa framstår andra valutor i det närmaste som marginella. Faktum är att svenska kronor bara ingår i några få enstaka procent av alla transaktioner som görs på valutamarknaden. Dollarn däremot ingår i närmare 90 procent av transaktionerna och är mer än 30 gånger större än kronan, räknat till omsättningen.
Omsättning på valutamarknaden
Miljarder USD (Dagliga genomsnitt, april 2007)
Mot bakgrund av dessa siffror blir diskussionen om osäkra hamnar lite tydligare. Det säger sig självt att en liten valuta på denna enorma marknad riskerar att svaja betänkligt när oron sprider sig på världens finansmarknader.
Inte första gången
Det är inte heller första gången kronan tappar mark gentemot andra valutor. Strax efter millennieskiftet, när luften gick ur IT-bubblan, inträffade också ett betydande kronfall. Kronan tappade i värde när utländska placerare lämnade Stockholmsbörsen i flykt från övervärderade IT-aktier. Vid den tiden var kopplingen mellan börsen och växelkursen ett nytt fenomen. Tidigare hade kronfall kunnat förklaras utifrån att Sverige hade en högre inflation och lägre BNP-tillväxt än konkurrentländerna.
Om det omvända också hade varit sant, att kronan stärkts under goda börsår, hade denna utveckling inte upplevts som lika problematiskt. Men istället har vi under hela perioden med rörlig växelkurs sett en tydlig trend av kronförsvagning. Och de stora fallen har inträffat under perioder av finansiell oro. Då spelar det ingen roll att vi sedan länge har en självständig Riksbank, låg inflation, sunda statsfinanser och överskott i utrikeshandeln. Så länge kronan upplevs som en lättviktare på den globala valutamarknaden kommer kapitalet alltid att söka sig till andra hamnar när det blåser upp till storm.
Läs mer om kronkursen:
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.