Ekonomifakta

Låg konsumtion trots stimulanser

Publicerad: 2009-04-28

Trots räntesänkningar och andra stimulanser för att få igång ekonomin ser vi fortfarande inga tecken på att konsumtionen ökar. Om priserna sjunker kan vi till och med se minskad konsumtion.

RiksbankenRiksbanken: gör vad man kan för att stimulera ekonomin. I förra veckan sänktes styrräntan till nya rekordlåga 0,5 procent. Detta i hopp om att vi konsumenter ska börja spendera våra pengarpengar: och på så sätt få fart på ekonomin igen.

Men den senaste tidens kraftiga och snabba sänkning av styrräntan – 4,25 procent på sju månader – har ännu inte fått den effekt man hoppats på. Fortfarande blir vi matade med siffror som tyder på minskad konsumtion. Nu senast är det detaljhandeln som i mars, enligt Handelns Utredningsinstitut (HUI), uppvisar svagare siffror än normalt.

På bostadsmarknaden ser man dock effekter av räntesänkningarna. Trenden med kraftigt sjunkande bopriser har brutits och visningarna är mer välbesökta än tidigare. Men frågan är hur länge detta håller i sig. I takt med den ökade arbetslösheten kan denna konjunkturkänsliga marknadmarknad: återigen komma att drabbas.

Med mer pengarpengar: i plånboken och med lägre räntekostnader verkar det rimligt att hushållen återigen börjar konsumera. Men faktum är att effekterna snarare kan bli de omvända.

Sjunkande priser en fara för ekonomin

I dåliga tider tenderar vi att spara mer. Dessutom kan sjunkande priser, deflationdeflation:, utgöra ett hot för konsumtionen. Problemet i en sådan situation är att konsumenter och företagföretag: tenderar de att skjuta upp sina inköp och investeringar när de märker att priserna sjunker. Man förväntar sig att priserna kommer sjunka ännu mer framöver. Detta gör att försäljningen minskar, ett scenario som är allt annat än önskvärt i en lågkonjunkturlågkonjunktur: som denna.

Dessutom kan sjunkande priser, deflation, utgöra ett hot för konsumtionen.

Dessutom finns det inga reella verktyg för motverka deflationdeflation:. Vid hög inflationinflation: går som bekant RiksbankenRiksbanken: in och höjer räntan för att kyla av ekonomin. Men när situationen är den omvända och styrräntan nästan är nere på noll finns begränsat med åtgärder för att stimulera ekonomin. En längre period av deflationdeflation: kan alltså vara förödande.

Men i nuläget är det få som är verkligt oroade över deflationdeflation:. De sänkta räntorna förväntas sätta fart på inflationen igen. Samtidigt håller den svaga kronan inflationen uppe genom höga importpriser. Så om deflationen som nyligen uppvisats i USA sprider sig över Atlanten återstår att se.

Detaljhandelns försäljningsutveckling mars 2008-mars 2009

Förändring i procent jämfört med samma månad föregående år,
fasta priserfasta priser:, kalenderkorrigerat

Källa: HUI

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2009-04-28

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi