Ekonomifakta

Nedskrivna prognoser

Publicerad: 2011-08-31

Mot bakgrund av skuldkrisen skrivs nu tillväxtprognoserna ned på bred front. Både regeringen och Konjunkturinstitutet tror på ett svagt 2012.

Skuldoron i kombination med svag ekonomisk statistik från flera OECDOECD:-länder gör att flera tunga instanser nu justerar ner sina prognoser för 2012. Förändringen från i våras, då framtidsutsikterna fortfarande såg ganska ljusa ut, till dagens situation är påtaglig. I regeringens vårproposition bedömdes BNPBNP: att växa med 3,8 procent under 2012. Nu är prognosen nere på 1,3 procent. Samma sak för Konjunkturinstitutet. I juni pekade deras prognosprognos: på 2,9 procent i BNPBNP:-tillväxttillväxt: för 2012. Nu ligger bedömningen en hel procentenhet lägre.

Prognoser för 2012

Loading

KI = Konjunkturinstitutet. FiD = Finansdepartementet.
Procenttalen avser de senaste prognoserna från augusti 2011. Siffrorna i parentes anger bedömning i tidigare prognoser. För KI:s del görs jämförelsen med prognosen från juni 2011 och för Finansdepartementet görs jämförelsen med prognosen i vårpropositionen från april.

Tvära kast

Det försämrade stämningsläget syns även i andra ekonomiska nyckeltal som arbetslösheten och sysselsättningen. Regeringen tror att arbetslösheten stiger till 7,8 procent nästa år. Konjunkturinstitutets bedömning ligger i närheten: 7,5 procent. I våras spådde Finansdepartementet att arbetslösheten skulle uppgå till 6,6 procent 2012.

Att bedömningarna visar så tvära kast avspeglar den stora osäkerhet som nu råder. Många tvivlar på att det finns tillräckligt politiskt mod att fatta de obekväma beslut som krävs för att komma till rätta med underskotten och skuldbergen. Bland euroländerna förstärks denna problematik av att hela valutasamarbetet, i alla fall i dess nuvarande form, ytterst ligger i vågskålen. Osäkerheten gör att Konjunkturinstitutet också skissar på ett alternativt scenario där skuldkrisen fördjupas ytterligare. I detta scenario stannar den svenska BNPBNP:-tillväxten på 0,5 procent för 2012 och arbetslösheten stiger till 8,1 procent.

Du kan ta del av prognoserna via länkarna nedan:

Regeringens senaste prognos

Konjunkturinstitutets senaste prognos

På Konjunkturinstitutets hemsida hittar du även en prognosjämförelse som förutom olika offentliga institutioner även inkluderar en rad organisationers och bankers prognoser:

Prognosjämförelse

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2011-08-31

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi