Ökad direktavkastning på aktier
Publicerad: 2007-02-21
Efter många år av sjunkande utdelning till företagens aktieägare finns nu en tendens till att utdelningen ökar. För hushåll och pensionsparsinstitut som äger aktier i vinstgivande företag ökar nu möjligheten att få höjd avkastning på de investerade pengarna.
Utdelningar innebär att företagen betalar ut en del av vinsten till aktieägarna. Utdelningen kan ses som ränta på de pengar aktieägarna investerat i företaget genom köpet av dess aktier.
Drygt 14 procent av börsens värde ägs direkt av svenska hushåll. Om man även beaktar indirekt ägande så är hela 80 procent av Sveriges vuxna befolkning på något sätt ägare av aktier.
Utdelningarnas viktiga roll i näringslivets ständiga omvandling
Genom att utdelningarna går tillbaka till aktieägarna kan de bestämma om de vill återinvestera pengarna i företaget eller om de vill investera i nya verksamheter och branscher som har ännu bättre förutsättningar att ge framtida tillväxt och jobb, istället för att ligga kvar i företagets kassa. På så sätt bidrar aktieutdelningarna till näringslivets ständiga utveckling och omvandling – nya företag uppstår som bättre kan tillfredsställa kundernas behov, medan de mogna företagen stagnerar.
Lönsamhet, investeringsbehov och policy styr utdelningen
Hur stor utdelning ett företag lämnar beror på hur lönsamt det är, vilka investeringsbehov som finns samt vilken utdelningspolicy det har. Företagen gör noggranna överväganden för att skapa rätt proportion mellan storleken på utdelningen och hur stor kassa företaget behöver för fortsatt tillväxt och lönsamhet. Endast företag som går med vinst lämnar normalt utdelning.
Traditionellt sett lämnar ofta företag i mogna branscher med hög lönsamhet och få investeringsmöjligheter relativt stora utdelningar. Företag i branscher med hög tillväxt, som ofta är mindre och har sämre lönsamhet, delar däremot ut mindre pengar eller inga alls. Det beror på att tillväxtföretagen behöver behålla pengar i företaget för att kunna göra de investeringar och uppköp som krävs för att fortsätta växa och nå framtida lönsamhet.
Utdelningspolicyn - en ambition för storleken på återföringen till ägarna
Ett företags utdelningspolicy beslutas av dess styrelse och presenteras ofta i årsredovisningens aktieavsnitt, alternativt i förvaltningsberättelsen eller på företagets webbplats.
Ett flertal olika faktorer, som bransch, företagsstorlek, finansiell styrka mm, påverkar valet av utdelningspolicy. Policyn anges många gånger som en ambition eller ett mål och en typisk formulering kan vara: ”30-50 procent av nettoresultatet, sett över en konjunkturcykel”. Detta ger möjlighet att justera utdelningen både uppåt och nedåt enskilda år. Ofta görs reservationer i policyn för kapitalstruktur, konjunkturcykel, finansiell ställning eller framtida åtaganden så som investeringar eller företagsköp.
Allt vanligare extrautdelningar bidrar till den goda ökningen
Under högkonjunkturen i mitten av 2000-talet har extrautdelningar blivit allt vanligare. Bolagen har trots mycket goda resultat varit försiktiga med att höja de ordinarie utdelningarna och har istället delat ut pengarna genom att kalla dessa extrautdelningar. Detta kan vara ett tecken på att bolagen inte är säkra på att de goda resultaten kommer att bestå på sikt.
Direktavkastning Stockholmsbörsen
1919-2007*

*Räknat på skillnad mellan avkastningsindex och aktieindex för december
Källa: Frennberg och Hansson; Some distributional properties of monthly stock returns in Sweden, 1919-1990, updated 2007
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.