Ekonomifakta

Sällan stora pengar i VD-rollen

Publicerad: 2007-02-27

I Sverige har en genomsnittlig VD en lönenivå på 400 000 kronor och en årlig löneökning på 3,6 procent. VD:ar med fler anställda har i genomsnitt högre ersättning. VD:ar med högre omsättningomsättning: har i genomsnitt högre inkomster. Mest tjänar VD:ar i Jönköping och högst löneökning har de i Blekinge.

Så ser sambandet ut i den statistik som kreditupplysningsföretaget UC tagit fram. De jämförde VD:ars inkomstinkomst: och löneökning med ett antal andra faktorer som länstillhörighet, branschbransch:, ålder, omsättningomsättning: och antal anställda.

Högst löneökningar i Blekinge

För den genomsnittlige VD:n steg inkomsterna mellan 2004 och 2005 med 3,6 procent. Det var ingen större skillnad mellan länen utan löneökningstakten varierade mellan 3,04 procent i Uppsala till 4,83 procent i Blekinge. Däremot skiljer sig inkomstnivåerna markant mellan länen. I Jönköping tjänade VD:arna mest medan de på Gotland tjänade minst. Det skilde i genomsnitt drygt 120 000 kr i årsinkomst.

Inkomstökningar efter VD:s länstillhörighet

Procent, 2004 - 2005

VD löner och län

Källa: UC
Not: statistiken är kopplad till en fysisk person.

Yngre VD:ar hade högre löneökningstakt än äldre…

Det finns en karriärkomponent i ökningstakten av lönen då den faller med åldern. InkomstInkomst:ökningstakten var 6,2 procent för dem som var högst 45 år till 2,5 procent för dem som var mellan 61 och 65 år.

Inkomstökningar efter VD:s ålder

Procent, 2004-2005

VD inkomster efter ålder

Källa: UC
Not: statistiken är kopplad till en fysisk person.

...men de som tjänade mest var födda på 1950-talet

Om man istället jämför ålder och inkomstnivåer var det gruppen 51-55 år som tjänade mest, även om de inte hade högst löneökningar. Den genomsnittliga inkomsten låg 2005 på nära 440 000 kronor för den åldersgruppen. Lägst inkomstinkomst: hade de i åldern 66 år och uppåt med en medianmedian: på 360 000 kronor 2005. De hade också lägst löneökningstakt.

Ett annat samband är att ju större företaget är desto högre är inkomstinkomst:ökningen i procent. Detta samband gäller både efter storlek mätt i antal anställda och som omsättningsklass. Skillnaden är dock mindre dramatisk när man tittar på skillnaden i antal anställda.

Ju fler anställda desto högre inkomstökningar

En VD för ett företagföretag: med mer än 100 anställda tjänade 2005 drygt 1,25 miljoner kronor och hade en löneökningstakt på drygt 8 procent mellan 2004 och 2005. Detta kan jämföras med en VD med mellan 26-50 anställda som hade en inkomstinkomst: på drygt 700 000 kronor respektive 7 procent i ökningstakt.

VD-inkomster efter antal anställda

Kronor, 2004-2005

VD inkomster efter antal anställda

Källa: UC
Not: statistiken är kopplad till VD-uppdrag.

Ju större omsättning desto högre inkomst

Om man istället tittar på omsättningen och inkomstinkomst:ökningar för den grupp av företagföretag: som hade minst 5 miljarder kronor i omsättningomsättning: är mönstret lite annorlunda. För det första är det bara 105 VD-uppdrag som klarade omsättningsgränsen och för det andra hade VD:arna för denna exklusiva grupp av företagföretag: inkomstinkomst:ökningar på 17,8 procent.

Det betyder dubbelt så stora löneökningar jämfört mot grupperna av företagföretag: med 1-5 miljarder kronor respektive 500-1000 miljoner kronor i omsättningomsättning:. Detta berör 461 respektive 355 företagföretag:.

Inkomstökningar för VD:ar efter omsättning

Procent, 2004-2005

VD inkomster efter omsättning

Källa: UC
Not: statistiken är kopplad till VD-uppdrag.

Inkomsttrappan stiger från omkring 600 000 kronor per år för ett företagföretag: med 25-50 miljoner kronor i omsättningomsättning: till 2,5-3,0 miljoner kronor för de 105 företagföretag: som omsätter minst 5 miljarder kr.

Relativt stora skillnader mellan olika branscher

I nedanstående diagram har bara branscher med fler än 500 företagföretag: inkluderats. De högsta inkomstnivåerna hittades i finansbranschen men högst löneökning var i branscher där man tillverkar maskiner.

VD-inkomster efter branschtillhörighet

Kronor, branscher med fler än 500 företagföretag:, 2004 och 2005

Källa: UC
Not: statistiken är kopplad till VD-uppdrag.

Not: Inkomsterna för dessa har definierats som inkomstinkomst: av tjänst med källa Skatteverket för åren 2004 och 2005. VD:ar som varit i VD i samma bolag i december för dessa år har inkluderats. Endast registrerade VD-uppdrag är med. Genomsnittet anges som medianer då detta är mindre känsliga för extremer än medelvärdet. Statistiken är uppdelad på både fysisk person och per uppdrag. Siffrorna för län är per fysisk VD och siffrorna för storlek och branschbransch: är per uppdrag. Denna uppdelning är tyvärr nödvändig då informationen som kopplas till ett företagföretag: måste vara per uppdrag, då en och samma person kan vara VD i olika företagföretag: med olika storlek och i olika branscher. Däremot har en person endast en folkbokföringsadress, en ålder etc. Detta medför tyvärr att siffrorna på uppdragsnivå blir lite högre då en VD med flera uppdrag tjänar lite bättre än en VD med endast ett uppdrag. En person kan vara VD för flera bolag, t ex fastighetsbolag. De som har flera uppdrag tjänar mer än de som bara har ett VD-uppdrag och de räknas flera gånger, när beräkningen sker per uppdrag. Därför är medianinkomsten 7 procent högre om beräkningen sker per uppdrag. MedianMedian:ökningen är också något större räknat per uppdrag, 3,9 procent jämfört med 3,6 procent räknat per person.

av Alexandra Stråberg

Publicerad: 2007-02-27

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi