Ekonomifakta

Skattetryck och välstånd år 2011

Publicerad: 2012-11-06

Nyligen publicerade OECDOECD: statistik där medlemsländerna rankas efter skattetryckskattetryck: och ekonomiskt välståndvälstånd:. I skattekategorin blev det en silverplats för Sverige, men i välståndsligan hamnade vi utanför pallen.

OECDOECD: publicerar mängder med statistik där olika ekonomiska förhållanden i de 34 medlemsstaterna jämförs och analyseras. Två av de mest omtalade jämförelserna gäller skattetryckskattetryck: och ekonomiskt välståndvälstånd:. Båda dessa tabeller har nu kompletterats med siffror för 2011.

Näst högst skattetryck

I jämförelsen över länders skattetryckskattetryck: hamnade Sverige, med sina 44,5 procent, näst högst upp. Toppade listan gjorde Danmark, med ett skattetryckskattetryck: på 48,1 procent. Denna ordning, med Sverige som tvåa efter Danmark, har hållit i sig ända sedan 2002 då Danmark övertog förstaplatsen från oss.

OECDOECD::s statistik över skattetryckskattetryck: sträcker sig för många medlemsländer ända tillbaka till 1965. Det högsta värdet för samtliga länder under dessa år är 52,3 procent vilket noterades för Sverige år 1990.

Nia i välståndsligan

En annan populär tabell från OECDOECD: är den så kallade välståndsligan. Förra året klättrade Sverige en placering, från en tionde- till en niondeplats. Återigen var det vårt grannland Danmark som hade betydelse för den svenska placeringen. Danmark halkade nämligen ett par pinnhål vilket betydde att vi lyckades smita förbi.

Det ska sägas att länderna kring Sveriges position i välståndsligan ligger oerhört tätt. Det krävs alltså inte speciellt mycket för att det ska bli omkastningar i tabellen. En revidering av BNPBNP: för 2011 kan räcka för att både tappa eller vinna någon placering.

Loading

Möjligt att avancera

Om Sverige ska lyckas ta sig upp till vår forna fjärdeplats, som vi höll i början av 1970-talet, krävs dock mer än enbart små efterjusteringar av BNPBNP:. Då måste vi nämligen lyckas passera självaste USA. Oavsett hur stora problem denna supermakt brottas med för tillfället framstår inte detta som särskilt troligt.

Ett par andra länder som ligger före oss i välståndsligan – till exempel Australien, Österrike och Nederländerna – framstår då som betydligt mer realistiska att ta sig förbi. Om Sverige lyckas hålla en relativt hög BNPBNP:-tillväxttillväxt: samtidigt som kronan ligger kvar på en stark nivå, finns helt klart utrymme att avancera ett par platser till. Medaljstriden får vi dock lämna åt länder som Schweiz, Luxemburg och (så klart) Norge.

Läs mer:

Skattetrycket – internationellt

Sverige i välståndsligan

Definitioner:
Skattetryck mäts som skatteintäkter genom BNPBNP:. Om skatteintäkterna uppgår till 30 miljarder och BNPBNP: till 100 miljarder är skattetrycket 30 procent.
Välståndet mäts genom köpkraftsjusterat BNPBNP: per capitaper capita:. Alltså vår sammanlagda produktion per invånare, justerat för skillnader i prisnivåer mellan länder.

av Fredrik Carlgren

Publicerad: 2012-11-06

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi