Steg mot frihandel
Publicerad: 2013-09-04
Idag har världens mäktigaste man anlänt till Sverige. På agendan återfinns både förhandlingar med statsministern och ett studiebesök på KTH där Obama ska få ta del av de senaste innovationerna på energiområdet. Förhoppningsvis kommer även steg tas för att utveckla ett frihandelsavtal.
För att innovationer som vi tar fram här i Sverige ska kunna användas i USA och vice versa måste det självklart gå att bedriva handel. Faktum är att USA är Sveriges största enskilda handelspartner när det kommer till nettoexport av varorvaror:, exportexport: minus importimport:.
Men USA är inte det enklaste landet att handla med. Inom EUEU: råder fri rörlighet för varorvaror: och tjänstertjänster: som innebär att länder inte får använda handelsbarriärer, såsom tullar eller avgifter. Det gäller även att konkurrenskonkurrens: ska ske på lika villkor; ett land får inte ge subventioner till en inhemsk industriindustri: om inte utländska konkurrenter får en liknande fördel. För handel med USA finns dock fortfarande en mängd olika tullar, kvoter och regler, som alla bidrar till att hämma handelsutbytet.
Bara halva problemet
Den direkta tullkostnaden är dessvärre bara halva problemet. Det tillkommer nämligen även ett ökat administrativt arbete för exporterande och importerande företagföretag:, och även för privatpersoner. Det gäller att hålla sig uppdaterad på regelverk, avgifter, skatter och kvoter. Ett arbete som kostar både tid och pengarpengar:.
Exempel på tullavgifter vid import från USA
Källa: Tullverket
Om vi exporterar en bomullsskjorta till USA kommer amerikanerna att behöva betala 19,7 procents tullavgift. Importerar vi en skjorta från USA får vi istället betala 12 procents tullavgift. Tullar som dessa leder till att länder inte producerar de varorvaror: och tjänstertjänster: som de är bäst på, utan de produkter som går att sälja trots tullavgifterna.
Inte bara mer
Ett frihandelsavtal skulle innebära flera saker för både svensk och amerikansk del. Självklart skulle den befintliga handeln öka. Men handel skulle även kunna uppstå på områden som tidigare inte varit lönsamma. Det är kanske inte bomullsskjortor som vi är bäst på i Sverige, utan någon ny lösning på ett nytt problem. Oavsett vad ger färre handelsbarriärer nya möjligheter för spridning av nya innovationer.
Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.