Ekonomifakta

BNP per capita - internationellt

Senast uppdaterad: 2024-10-01

BNP per capita är värdet av alla varor och tjänster som producerats i ett land per invånare under en viss tidsperiod. Sedan år 1995 har BNP per capita stigit kraftigt i alla OECD-länder. Sveriges utveckling har under samma period varit svagare än genomsnittet.

Loading

BNPBNP: mäter värdet på alla varorvaror: och tjänstertjänster: som produceras i ett land under en viss tidsperiod. Storleken på en ekonomi är bland annat beroende av hur många invånare landet har. För att skapa jämförbarhet mellan länder och ta hänsyn till att befolkningen växer olika fort under olika perioder studerar man därför ofta BNPBNP: per capitaper capita:, det vill säga BNPBNP: dividerat med antalet invånare.

För att jämföra de ekonomiska välståndet i de olika länderna behövs hänsyn till prisskillnader tas. Eftersom prisnivåerna skiljer sig åt mellan olika länder är 100 amerikanska dollar olika värt i olika delar av världen. Ett mått som tar hänsyn till den effekten är BNPBNP: per capitaper capita: i köpkraftskorrigerade termer. Genom att köpkraftskorrigera BNPBNP: per capitaper capita: går det att mäta hur mycket du kan köpa för motsvarande 100 amerikanska dollar.

Läs också
Loading

Välståndsligan

Välståndsligan mäter OECD-ländernas köpkraftsjusterade BNP per capita och är ett ungefärligt mått på ett lands levnadsstandard. I början av 1970-talet låg Sverige på en fjärdeplats. Därefter halkade vi ner i listan, särskilt i samband med 90-talskrisen.

Läs också
Loading

BNP - internationellt

Värdet av alla varor och tjänster som producerats i ett land under en viss tid kallas bruttonationalprodukt, BNP. Sett över hela perioden från 1970 fram till idag har BNP utvecklats svagare i Sverige än i många andra OECD-länder.

Senast uppdaterad: 2024-10-01

av Katarina Wagman

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi