Ekonomifakta

Räntebanan

Senast uppdaterad: 2024-09-30

Penningpolitiken vägleds av prognoser för den ekonomiska utvecklingen. I samband med Riksbankens penningpolitiska beslut publiceras bland annat en räntebana. Räntebanan är en bedömning av hur styrräntan kommer att utvecklas framöver.

Loading

Genom att använda räntebanan kan RiksbankenRiksbanken: signalera direktionens bedömning av den framtida styrräntans utveckling till allmänheten och aktörer på de finansiella marknaderna. Därigenom blir penningpolitikenpenningpolitiken: lättare att förstå, förutse och utvärdera.

Det är viktigt att komma ihåg att räntebanan är en prognosprognos: och inte en utfästelse. Räntebanan uppdateras av RiksbankenRiksbanken: utifrån ny information om den ekonomiska utvecklingen, och dess potentiella effekter för svenska inflations- och konjunkturutsikterna.

Läs också
Loading

Styrräntan

Riksbanken beslutade i september att sänka styrräntan till 3,25 procent. Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig bedömer Riksbanken att räntan kan sänkas även vid de två återstående penningpolitiska mötena i år.

Senast uppdaterad: 2024-09-30

av Jacob Öljemark

Det är fritt att använda sig av våra diagram men ange gärna Ekonomifakta som källa.

Makroekonomi